Samtale og debatt

Fanget og forført av algoritmer

Facebook, Youtube og Netflix levner ingen tvil om algoritmenes makt. De påvirker oss daglig og tar betydelige valg på våre vegne. Hvordan endrer det samfunnet vårt?

Foto: Thomas Hylland Eriksen/Harald Medbøe, Lena Lindgren/Julie Pike, Ida Aalen/Netlife
Facebook, Youtube og Netflix levner ingen tvil om algoritmenes makt. De påvirker oss daglig og tar betydelige valg på våre vegne. Hvordan endrer det samfunnet vårt?
Torsdag 29. april 2021
19.00 - 19.45
Gratis - ingen påmelding

Det er praktisk og behagelig med algoritmenes “assistanse”. Samtidig er det urovekkende hvordan våre valgmuligheter umerkelig innskrenkes. De usynlige hjelperne skaper en fragmentert virkelighet, der vi stadig serveres mer av det samme. Motstemmer og sunn meningsbrytning uteblir. Stormingen av Kongressen tidligere i år viser et polarisert samfunn, der mennesker lever separate liv i parallelle virkeligheter.

Paradoksalt nok skåner tekno-toppene i Silicon Valley egne barn fra avhengighetsskapende skjermbruk. Er vi alle ute og kjøre? Eller er skrekkscenariene – vel dokumentert i ‘The Social Dilemma’ (Netflix-dokumentar 2020) – karikerte, dystopiske og villedende, slik medieviter Ida Aalen hevder?

Koronaåret har demonstrert skjermens nytte og glede. Like fullt: en enorm innsats kreves. Hvordan skal vi motvirke ekkokamre og stimulere til kritisk tenkning i digitale rom? Hvilket ansvar har du og jeg, hva bør plasseres hos systemutviklerne, og hvor må myndighetene gripe inn? Ida Aalen møter sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen og journalist Lena Lindgren, begge bokaktuelle med henholdsvis ‘Appenes planet. Hvordan smarttelefonen forandret verden’ og ‘Ekko. Et essay om algoritmer og begjær’. Debatten ledes av Christian Brosstad.


  Praktisk info

  Strømming

  Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Opptaket er tilgjengelig til torsdag 13. mai.

  Om bidragsyterne

  THOMAS HYLLAND ERIKSEN er professor i sosialantropologi, samfunnsdebattant og har skrevet en rekke bøker og artikler. Han er aktuell med boka ‘Appenes planet. Hvordan smarttelefonen forandret verden’ (2021).

  LENA LINDGREN er politisk kommentator i Morgenbladet og aktuell med 'Ekko. Et essay om algoritmer og begjær' (2021), som er hennes første bok.

  IDA AALEN er medieviter og produktsjef i Confrere. Hun har tidligere jobbet i Netlife Design, og skrevet to bøker om sosiale medier, og holder på med sin tredje.

  CHRISTIAN BROSSTAD er kommunikasjonsdirektør i Atea og driver podkastserien «Teknologi og mennesker». Han er tidligere direktør for kommunikasjon og digital utvikling i Forbrukerrådet, og ble i 2016 kåret til «Årets digitale leder» på Kommunikatøren.