Samtale og debatt

Forfattersamtalen-live: Nina Grünfeld og Bjørn Westlie

Hjertelig velkommen til direktesendt forfattersamtale om livshistorier og om hvordan fedrenes erfaringer fra annen verdenskrig har påvirket de to forfatterne.

Hjertelig velkommen til direktesendt forfattersamtale om livshistorier og om hvordan fedrenes erfaringer fra annen verdenskrig har påvirket de to forfatterne.
Torsdag 28. mai 2020
19:00 - 19:30
Deichman Majorstuen
Digitalt arrangement
Gratis - ingen påmelding

Du ser direktesendingen via en link som vi poster i Facebook-arrangementet:

https://www.facebook.com/events/245326326706119/

Foredraget blir liggende tilgjengelig i én uke etter at arrangementet er gjennomført.

De to forfatterne har vokst opp med to vidt forskjellige fedrehistorier: Grünfelds far, psykiater og sosialmedisiner Berthold Grünfeld, kom til Norge som syvåring i 1939 som foreldreløs flyktning gjennom Nansenhjelpen. Westlies far var på sin side frontkjemper og nazist.

Hva har fedrenes opphav og historie hatt å si for de to og deres syn på egen livshistorie? Hvordan blir våre slektshistorier kilde til budskapet vi formidler og hvordan virker de inn på våre liv og de valgene vi tar? Og ikke minst, hvordan påvirker gammel antagonisme dagens relasjoner, som eksempelvis vennskapet mellom Grünfeld og Westlie?

Nina F. Grünfeld (f. 1966) er filmregissør og førsteamanuensis ved Høgskolen Innlandet. Hun er kjent for de personlige dokumentarfilmene «Ukjent opphav», «Den døende doktoren» og «Ninas barn». I 2015 ga hun og Espen Holm ut boken «Ninas barn» om det jødiske barnehjemmet i Oslo under 2. verdenskrig. Grünfeld er aktuell med sin andre bok «Frida. Min ukjente farmors krig», som kom ut nå i mars 2020 og har fått bred omtale og gode anmeldelser. (https://aschehoug.no/Nina_Grunfeld)

Bjørn Westlie (f. 1949) er norsk journalist, forfatter og historiker med doktorgrad. Han har vært journalist i Klassekampen og Dagens Næringsliv, og undervist ved OsloMet. Han fikk Brageprisen for «Fars krig» i 2008, og har skrevet flere bøker med tema fra andre verdenskrig, blant annet «Fangene som forsvant» (2015). Westlie utga i fjor «Det norske jødehatet. Propaganda og presse under okkupasjonen» (2019) som fikk mye og god omtale. (https://respublica.no/bjorn-westlie/)

Forfattersamtalen er i sin helhet et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichman Majorstuen. Samtalen skulle funnet sted 12. mars, men ble utsatt pga. koronasituasjonen. Takk til Fritt Ord for støtte til den digitale formidlingen.

Foto: Johs. Bøe/Aschehoug (Grünfeld) og Sonja Balci/Res Publica (Westlie).

Arrangeres av Deichman Majorstuen og Norsk Forfattersentrum

Overskrift her