Samtale og debatt

Fornuft og følelser i klimakampen

Klimadebatten preges av stadig sterkere følelser, som klimaangst, økosorg og sinne. Er denne retorikken farlig – eller nødvendig?

Foto: Asle Toje/Mikaela Berg, Nora J. Heyerdahl/Spartacus forlag
Klimadebatten preges av stadig sterkere følelser, som klimaangst, økosorg og sinne. Er denne retorikken farlig – eller nødvendig?
Torsdag 27. jan. 2022
19.00 - 19.45
Gratis - ingen påmelding

Svenske Greta Thunberg er sintere enn noen gang. I etterkant av klimatoppmøtet i Glasgow, har verdens mest profilerte klimaaktivist fått kritikk for å bruke en sint og foraktfull retorikk som skremmer og skaper splittelse. Samtidig melder mange unge om en voksende følelse av avmakt og frykt for konsekvensene av klimaendringene.

Den samme kritikken rettes mot medieinstitusjoner som NRK, som nylig ble anklaget for skremmende barne-TV med serien ‘Ikke gjør dette mot klimaet’. Kritikken rettes også mot politiske partier: Etter siste stortingsvalg diskuterte flere, også partiet selv, at Miljøpartiet De Grønnes følelsestunge retorikk kan ha gitt partiet et dårligere valgresultat enn forventet.

Vi har invitert Nora Jungeilges Heyerdahl, Asle Toje og Ole Jacob Madsen til samtale, og spør: Hvilken plass bør følelser ha i klimadebatten, og hvordan skal vi som samfunn forstå følelsene som kommer til uttrykk?

Samtalen ledes av journalist og forfatter Mari Grydeland.

Denne samtalen foregår under Klimafestivalen §112, 15. - 30. januar 2022.


  Praktisk info

  Strømming

  I henhold til gjeldende smittevernregler vil alle arrangementer for voksne i januar 2022 kun bli tilgjengeliggjort som digitale sendinger. Samtalen strømmes direkte på Facebook, og blir liggende ute der og på våre nettsiden i 14 dager etterpå.

  Du trenger ikke å melde deg på for å få tilgang til direktesendingen.

  Om bidragsyterne

  Nora Jungeilges Heyerdahl er klimaaktivist, student og vara i Stortinget for Miljøpartiet De Grønne i Oslo. Heyerdahl har skrevet boka ‘OK Boomer’ (2021), der hun tar opp myter i klimadebatten og kommer med råd til unge om hvordan de kan møte hersketeknikkene de møter i klimadiskusjoner.

  Asle Toje er en etablert, konservativ samfunnsdebattant og statsviter med doktorgrad i internasjonale relasjoner. Toje har vært fast spaltist i Klassekampen, Bergens Tidende, Dagens Næringsliv og =Oslo. Han har utgitt en rekke bøker, sist 'Gullbrikkespillet’ (2020).

  Ole Jacob Madsen er professor i kultur- og samfunnspsykologi ved Universitetet i Oslo, og uttaler seg jevnlig i norske medier om bl.a. klimapsykologi.