Samtale og debatt

Hva gjør Deichman med rasistiske barnebøker?

I Deichmans hyller finnes barnebøker med stereotypt og rasistisk innhold. Hvordan skal biblioteket forholde seg til denne litteraturen?

Foto: Mina Adampur/KPF, Erlend Loe/Anna Julia Granberg, Trine Skei Grande/Mona Lindseth, Siri Larsen/Privat
I Deichmans hyller finnes barnebøker med stereotypt og rasistisk innhold. Hvordan skal biblioteket forholde seg til denne litteraturen?
Torsdag 22. april 2021
19.00 - 19.45
Gratis - ingen påmelding

Barnelitteratur fra en tid da rasismebegrepet knapt fantes, er en del av bibliotekets samling. Disse bøkene tåler dårlig dagens blikk, og mange reagerer på tekst og bilder. Men det er også eksempler fra nyere tid som kan oppleves støtende. Hvor går grensen mellom det ubehagelige, men som tilhører kunsten og ytringsfriheten, det som er skrevet i en annen tid og må forstås deretter, og det som åpenbart er rasistisk?

Biblioteket har et lovfestet mandat om å tilgjengeliggjøre litteratur, fremme opplysning og vektlegge kvalitet, allsidighet og aktualitet. Må barn dermed godta å finne rasistiske fremstillinger i bibliotekets hyller? Bør problematiske bøker oppbevares i lukkede magasin? Eller er løsningen å utstyre Astrid Lindgrens legendariske Pippi (med pappa som er «negerkonge») og Thorbjørn Egners «Vesle Hoa» (som var en «ekte hottentott») med varseltrekant? Hvor mye bør biblioteket tilrettelegge for ikke å krenke?

Forfatter Erlend Loe har skrevet for barn siden 90-tallet. Skrev han annerledes da enn nå? Og hva gjør barnebokformidler Siri Larsen når lesere reagere på uheldig ordbruk og stereotype skildringer? Erlend Loe, Siri Larsen, eks-kulturminister Trine Skei Grande og samfunnsdebattant Mina Adampour tar debatten, ledet av journalist og bokaktuelle Yohan Shanmugaratnam.


  Praktisk info

  Strømming

  Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Opptaket er tilgjengelig til torsdag 6. mai.

  Om bidragsyterne

  MINA ADAMPOUR er lege, spaltist og samfunnsdebattant, og tidligere leder av Ungdom mot rasisme.

  ERLEND LOE er forfatter av en rekke bøker for både barn og voksne. Han er også oversetter, filmmanusforfatter, og anmelder i Aftenposten.

  TRINE SKEI GRANDE er avtroppende Venstre-leder. Hun er bokorm, utdannet lærer og har vært minister både for kultur og likestilling og for kunnskap og integrering.

  SIRI LARSEN er barne- og ungdomsbibliotekar ved Deichman Bjørvika. Hun har formidlet barnelitteratur i 12 år, er redaktør i Barnebokforum og anmelder på Barnebokkritikk.no.

  YOHAN SHANMUGARATNAM er utenriksjournalist i Klassekampen. I fjor kom hans første bok, ‘Vi puster fortsatt’ (2020). Denne våren er han aktuell med ‘Bruddet. Byen som ville ha Brexit’ (2021).