Samtale og debatt

Hvit kritikk

En “runkering” som ikke har forstått at landskapet har endret seg, sier Sumaya Jirde Ali om norske litteraturkritikere. Kjør debatt!

Foto: Sumaya Jirde Ali/Odd E. Nerbø, Camara Lundestad Joof/Maria Gossé, Priya Bains/Baard Henriksen, Preben Jordal/Privat, Sigrid Hvidsten/Dagbladet
En “runkering” som ikke har forstått at landskapet har endret seg, sier Sumaya Jirde Ali om norske litteraturkritikere. Kjør debatt!
Tirsdag 1. feb. 2022
19.00 - 19.45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Norsk kritikerstand er påfallende hvit og sosioøkonomisk lik. Hvilke konsekvenser har det for lesningen av forfattere med etnisk minoritetsbakgrunn? Og hva har det å si for oss lesere? Hvilke blindsoner har det hvite blikket?

Det er tidvis både relevant og nødvendig å vende blikk og oppmerksomhet mot forfatterens bakgrunn. Likevel møtes tekstene ofte med stereotype forestillinger: “Du må gjerne slakte boka mi, men å skrive at gjenstandene i den er «innvandreraktige», er veldig problematisk”, uttalte Priya Bains om en anmeldelse av debutboka, ‘Med restene av mine hender’. Vi spør: Hvordan kan kritikerstanden, og lesningen, bli mer mangfoldig og åpen? Er en mindre forutinntatt og snever lesning av litteraturen kun en utopi? Og følger kritikerne nok med i timen til å ta innover seg en samtid i stadig endring?

Forfatter, samfunnsdebattant, kritiker og Fett-redaktør, Sumaya Jirde Ali leder debatten, med forfatter og dramatiker Camara Lundestad Joof, forfatter og tidsskriftredaktør Priya Bains, kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten og litteraturkritiker i Aftenposten, Preben Jordal.


  Praktisk info

  Billetter og strømming

  Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter vil bli gitt videre fem minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

  Billettene blir tilgjengelig én uke før samtalen, kl. 08.00.

  Er samtalen fullbooket, eller har du ikke anledning til å delta? Da kan du se samtalen direkte på vår facebook-side, Deichman Bjørvika.

  Smittevern

  I tråd med Oslo kommunes smittevernregler er antall plasser på alle våre arrangement begrenset, for at det skal være trygt for alle og god plass. Alle som deltar må ha billett så vi har kontroll på hvem som deltar ved eventuell smittesporing.

  - Bruk munnbind når du ikke kan holde minst en meters avstand til andre.

  - Hold deg hjemme ved luftveissymptomer eller om du sitter i karantene.

  - Husk å holde minst 1 meters avstand til andre lånere og til våre medarbeidere.

  - Praktiser god hånd- og hostehygiene.