Samtale og debatt

Inspirert av Rudolf Nilsen

Hva har en intellektuell samtidsforfatter og en norsk hip-hop-legende til felles, og hva har dette med Rudolf Nilsen og Tøyen å gjøre? Velkommen til litterær salong om Rudolf Nilsens påvirkningskraft!

Hva har en intellektuell samtidsforfatter og en norsk hip-hop-legende til felles, og hva har dette med Rudolf Nilsen og Tøyen å gjøre? Velkommen til litterær salong om Rudolf Nilsens påvirkningskraft!
Tirsdag 15. okt. 2019
19:30 - 21:30
Gratis - ingen påmelding

Dikteren Rudolf Nilsen (1901-1929) vokste opp på Tøyen og er kjent for sine skildringer fra livet på Oslos østkant. Han debuterte i 1925 med diktsamlingen På stengrunn, og rakk kun å utgi denne og På gjensyn (1926) før han døde 28 år gammel. Hans tredje diktsamling Hverdagen ble utgitt posthumt. Mange av hans dikt er preget av 20-tallets klassekamp, og han anses som en av Norges viktigste arbeiderdiktere. Nilsen skrev også upolitiske og romantiske dikt, om Oslo og om menneskene som levde der.

Rapper Don Martin regnes av mange som en av veteranene i det norske hip-hop-miljøet. I 2013 ga han ut sitt første soloalbum på norsk, En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt, som blant annet inneholder mega-hiten og Oslo-hyllesten «Nilsen». I tillegg til å rappe om Oslos østkant på norsk, har Don Martin vært en tydelig stemme i kampen mot svartmalingen av Østkanten og Groruddalen i media i mange år.

Vigdis Hjorth er en av våre viktigste og mest produktive samtidsforfattere. Hun er født og oppvokst i Oslo, og har skrevet mye tekst fra og om byen vår. Hun har dessuten cand.mag. i idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Da hun under årets litteraturfestival på Lillehammer fikk frie tøyler i anledning 60-årsdagen sin, inviterte hun med seg en rekke norske forfattere og musikere til å hylle arbeiderpoeten Rudolf Nilsen.

Arrangementet er gratis og starter når KJENN DIN BY: Byvandringer i Oslo om "Tøyens litterære skyggeside", er ferdig. Vi byr derfor på varm suppe til kalde vandrere fra kl. 19:30. Velkommen!

Arrangementet er støttet av Bokåret 2019:

500 år etter den første norske boken ble trykket, inviterer vi til Bokåret 2019 på Deichman. Gjennom hundrevis av arrangementer ønsker vi hele Oslos befolkning velkommen til opplevelser på alle Deichmans 23 bibliotek, med fokus på leselyst og leseglede.

Vi skal feire boka – og det finnes minst én til alle!

Arrangeres av Deichman Tøyen, Bokåret 2019, Bymuseet