Samtale og debatt

Klassikeren: ‘På ski over Grønland’ av Fridtjof Nansen

Skisporten er Norges nasjonalidrett. I denne strømmede samtalen kikker nærmere på boka som satte fart på etableringen av Norge som tur-, ski- og friluftsnasjon.

Foto: Amy Mir/Ekspedisjonsjenta, Mona Ringvej/Lukas Lehner, Kari Spjeldnæs/Astrid Waller
Skisporten er Norges nasjonalidrett. I denne strømmede samtalen kikker nærmere på boka som satte fart på etableringen av Norge som tur-, ski- og friluftsnasjon.
Tirsdag 19. jan. 2021
19:00 - 19:45
På nett
Gratis - ingen påmelding

Vi nordboere søker oss gjerne ut i naturen. Godt over hundre år er gått siden polfarer, oppdager og vitenskapsmann Fridtjof Nansens berømte ekspedisjon, dokumentert i ‘På ski over Grønland’ (1890).

Boka ble en bestselger. Tusenvis ville lese om den strabasiøse ferden gjennom snø og is, og om møtet med lokalbefolkningen. I tillegg bidro historien til å skape fortellingen om et ski- og friluftselskende folk. Vår lengsel etter snø, vinter og ideelle skiforhold er stadig tilstede.

Denne siden ved Nansens klassiker er tema for skientusiast og forfatter Kari Spjeldnæs’ samtale med Mona Ringvej, bokaktuell historiker, og “Ekspedisjonsjenta” Amy Mir. Alle tre med interesse og entusiasme for ski og friluftsliv og dets betydning for nasjonen vår.


  Praktisk info

  Strømming

  Se samtalen direkte på vår Facebook-side, Deichman Bjørvika. Opptaket er tilgjengelig til fredag 19. februar.

  Om bidragsyterne

  Amy Mir

  Mir er kjent som “Ekspedisjonsjenta” på sosiale medier. Stavangerjenta oppdaget ski først i voksen alder, og gikk fra nybegynner til ekstreme ekspedisjoner i samme sesong. Hun er utdannet tømrer, har jobbet som byggesaksbehandler og totalentreprenør. I dag er hun HMS-rådgiver hos Rosenberg Worley. Mir er også utdannet kurs- og turleder i Den Norske Turistforening, og har deltatt i NRKs underholdningsprogram Familiekokkene. Nå ønsker hun å skrive kokebok om pakistansk turmat.

  Mona Ringvej

  Mona Ringvej er historiker, bokanmelder og redaktør. Hun har tidligere utgitt ‘Makten og ordene. Demokrati og ytringsfrihet fra Athen til Eidsvoll’ (2011), og ‘Marcus Thrane. Forbrytelse og straff’ (2014). I høst kom ‘Landet mot nord. 1000 år. 22 personer. Én historie’ (2020), som har fått strålende mottakelse. Boken er en alternativ Norgeshistorie bestående av 22 minibiografier satt sammen til én fortelling. Også Ringvej er glad i å gå på ski.

  Kari J. Spjeldnæs

  Kari J. Spjeldnæs er forfatter og skientusiast med lang fartstid både i forlagsbransjen og skisporet. Hun har utgitt bøkene ‘På ski fordi. Om gleden ved å gå på ski’ (2018) og ‘Lese. En liten bok om store opplevelser’ (2020), og skriver jevnlig om lesing på bloggen karis.no. Spjeldnæs er for tiden stipendiat ved Høyskolen Kristiania/UiB der hun jobber med en doktorgrad om lesing og digitalisering.

  Bøker av og om Fridtjof Nansen ()