Samtale og debatt

Leïla Slimani: kjærlighet og opprør i kolonien

Hva koster det å trosse rasisme, koloniherrer og patriarkalske tradisjoner, for å bevare egen verdighet og uavhengighet?

Foto: Francesca Mantovani / Editions Gallimard
Hva koster det å trosse rasisme, koloniherrer og patriarkalske tradisjoner, for å bevare egen verdighet og uavhengighet?
Tirsdag 19. sep. 2023
19:00 - 19:45
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Vi får besøk av den fransk-marokkanske forfatteren, som regnes som en av sin generasjons mest fremtredende stemmer. Leïla Slimani er hyllet for bøker som ‘I udyrets hage og ‘Vuggesang’. Sistnevnte mottok hun Frankrikes prestisjetunge Goncourt-pris for, og ble oversatt til over 40 språk. De norske oversettelsene er gjort av Agnete Øye og Thomas Lundbo.

I triologien innledet med ‘De andres land’, og fulgt opp av ‘Se oss danse’, har Slimani latt seg inspirere av sin egen familiehistorie. I første bok får vi høre om besteforeldrenes fransk-marokkanske ekteskap under fransk kolonistyre i Marokko, og det vel så utfordrende landsbylivet styrt av patriarkalske og gammeldagse tradisjoner. I andre bok følger vi datteren Aïcha som returnerer til Marokko etter fire års medisinstudier i Strasbourg og kommer hjem til et konservativt samfunn og et mannsdominert yrke.

Leïla Slimani skriver uredd om identitet, klasse, feminisme, kolonialisme og post-kolonialisme, tverrkulturell kjærlighet og søken etter frihet i et Marokko som stadig er i endring.

Til å lede samtalen med Slimani har vi invitert Asta Busingye Lydersen. Hun er en norsk-ugandisk skuespiller, skribent, danser, sanger og samfunnsdebattant. Samtalen vil foregå på engelsk.


  Praktisk info

  Billetter

  Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.

  Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter vil bli gitt videre fem minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.

  Les Leïla Slimani ()

  Bøkene kan du låne hos oss, på norsk, engelsk og fransk.