Samtale og debatt
Leïla Slimani: kjærlighet og opprør i kolonien
Hva koster det å trosse rasisme, koloniherrer og patriarkalske tradisjoner, for å bevare egen verdighet og uavhengighet?
Vi får besøk av den fransk-marokkanske forfatteren, som regnes som en av sin generasjons mest fremtredende stemmer. Leïla Slimani er hyllet for bøker som ‘I udyrets hage og ‘Vuggesang’. Sistnevnte mottok hun Frankrikes prestisjetunge Goncourt-pris for, og ble oversatt til over 40 språk. De norske oversettelsene er gjort av Agnete Øye og Thomas Lundbo.
I triologien innledet med ‘De andres land’, og fulgt opp av ‘Se oss danse’, har Slimani latt seg inspirere av sin egen familiehistorie. I første bok får vi høre om besteforeldrenes fransk-marokkanske ekteskap under fransk kolonistyre i Marokko, og det vel så utfordrende landsbylivet styrt av patriarkalske og gammeldagse tradisjoner. I andre bok følger vi datteren Aïcha som returnerer til Marokko etter fire års medisinstudier i Strasbourg og kommer hjem til et konservativt samfunn og et mannsdominert yrke.
Leïla Slimani skriver uredd om identitet, klasse, feminisme, kolonialisme og post-kolonialisme, tverrkulturell kjærlighet og søken etter frihet i et Marokko som stadig er i endring.
Til å lede samtalen med Slimani har vi invitert Asta Busingye Lydersen. Hun er en norsk-ugandisk skuespiller, skribent, danser, sanger og samfunnsdebattant. Samtalen vil foregå på engelsk.
Praktisk info
Billettene blir tilgjengelig én uke før arrangementet, kl. 08:00.
Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter vil bli gitt videre fem minutter før arrangementsstart. Dørene åpner 15 minutter før.