Formidling og fortelling

På Spøkelsessiden

Forfatter Siri Lindstad tar oss med tilbake til etterkrigsårenes skeive historie

Foto: Johanna Hanno
Forfatter Siri Lindstad tar oss med tilbake til etterkrigsårenes skeive historie
Onsdag 18. juni 2025
11:00 - 12:00

Det er juni, og i leseutfordringen vår "Tilbake til framtida" har vi nå kommet til 1940-årene. Når krigen er over i 1945 skal livet tilbake til det normale. Men for noen er det normale noe annet enn det heteroseksuelle. Også i 1940- og 1950-årene lever folk skeive liv – i Oslo, Helsingfors, New York og Paris.

Forfattere som Tove Jansson, Gunvor Hofmo, Astrid Tollefsen og James Baldwin er blant dem som forsøker å finne sin egen vei, både som kunstnere og mennesker. Å finne sine egne rom, i hjembyen eller ute i verden, blir løsningen om man vil leve et liv på tvers av konvensjonene.

Siri Lindstad har lest brevene og dagbøkene de skrev, lett etter sidespor i biografier og lest mellom linjene i memoarene. Resultatet har blitt den essayistiske dokumentarboka På spøkelsessiden. Skeive liv 1945-1952. Velkommen til en reise tilbake til etterkrigsårenes skeive historie.

Etter foredraget arrangerer vi i år som i fjor seniorvennlig Pride-tog fra biblioteket og opp til Sagene seniorsenter. Mer informasjon kommer. Du er hjertelig velkommen til å feire Pride med oss!

Foredraget arrangeres med støtte av Fritt Ord.

Arrangeres av Deichman Torshov

Om bidragsyteren

Siri Lindstad (f. 1971) er skribent, litteraturkritiker og forfatter, og har i mange år skrevet om skeiv kultur og historie. Hun var med og etablere det feministiske tidsskriftet Fett i 2004, og var ansvarlig redaktør fra 2007-2008. Hun sitter i juryen til Stig Sæterbakkens minnepris, og har blant mye annet vært med på å arrangere festivalen Versus – Skeive litterære dager i årene 2019-2022.

I 2010 ga Lindstad ut sin første bok, Å fylle L-ordet med mening, om lesbiske miljøer og møteplasser i Norge gjennom førti år. På spøkelsessiden. Skeive liv 1945-1952 er hennes andre bok.

Om "Tilbake til framtida"

I 2025 stiller vi klokka, ikke bare to, men hele 12 ganger! Bli med på vår leseutfordring hvor vi reiser gjennom 200 år på 12 måneder.

Hver måned i 2025 vil vi trekke frem en periode i historien, lage utstilling i biblioteket og samle sammen lesetips til dere. Blant lesetipsene våre finner du hovedsakelig norsk litteratur, men alle bøker fra denne tiden er godkjente reisemål. Flere måneder har vi også arrangementer knyttet opp mot utfordringen.

Almanakker utstedes på biblioteket. Der fyller du ut hvilken bok du har lest, måned for måned. Ved årets slutt kan du levere inn almanakken din til oss, og være med i trekningen av en premie. Du må ha lest bøker fra minst sju av tidsperiodene for å være med i trekningen.

Tar du utfordringen?

Relaterte medier