Samtale og debatt

Påfyll: Diktopplesning og samtale med Haile Bizen

Velkommen til tospråklig diktopplesning og samtale med poet Haile Bizen!

Foto: Linda Bournane
Velkommen til tospråklig diktopplesning og samtale med poet Haile Bizen!
Onsdag 18. okt. 2023
12:00 - 13:00
Gratis - ingen påmelding

Haile Bizen er aktuell med diktsamlingen «La oss si at jeg er», en samling som kretser rundt hans erfaringer som flyktning fra Eritrea, men som også er relevant for alle som kan kjenne seg igjen i dikt om sårbarhet, identitet og sterke og komplekse følelser. Bizen skriver åpent om sinne, sorg, depresjon og hjemlengsel, og om hvordan det er å stå med hvert sitt bein i ulike kulturer og språk. Han kommer til oss for å lese høyt fra og snakke om diktsamlingen sammen med poet og rådgiver i Leser søker bok, Lina Undrum Mariussen, som også har vært med på å gjendikte samlingen til norsk.

Samtalen vil foregå på norsk og engelsk, og opplesningen på tigrinja og norsk.

Haile Bizen er poet, redaktør, oversetter og journalist fra Asmara, Eritrea. Han har studert psykologi, arbeidet som journalist og redaktør, og utgitt flere dikt- og novellesamlinger i Eritrea. Han kom til Norge som fribyforfatter i 2011, etter at han ble tvunget på flukt fra hjemlandet etter utgivelsen av boka «Behind Doors» i 2009. I Norge har Bizens tekster i flere antologier, som for eksempel «Å kysse en ørken, å kysse en myr» (2019). I tillegg har han oversatt Thorbjørn Egners «Karius og Baktus» (2015) og Camilla Kuhns «Ryddetid» (2021) til tigrinja. «La oss si at jeg er» kom våren 2023 og er Bizens første diktsamling i Norge, arbeidet frem parallelt på tigrinja og norsk.

I «La oss si at jeg er» inviterer Bizen leseren med inn i et galleri av identiteter med hele verden som bakgrunn. Asmara, Lillehammer, Antwerpen, Kampala og andre byer blir åsted for dypt alvorlige, overrumplende humoristiske refleksjoner om å være menneske i flere utgaver og kulturer. Han skriver med en ydmyk innlevelse i verden og en lun sanselighet som balanserer det tunge og lette på særegent vis. Litteraturanmelder i NRK, Siss Vik, omtaler samlingen som «en helt unik utgivelse (...) Haile Bizen skriver modig om flukt og eksil, men har også en underfundig humor.»

Diktsamlingen er en del serien «Parallell», en ny serie med tospråklige diktsamlinger skrevet av poeter som bor i Norge initiert av Leser søker bok og utgitt av Aschehoug forlag.

Arrangementet er i samarbeid med Leser søker bok og er støttet av Kulturrådet og Forfattersentrums medlemsfond.

Deichman tilbyr påfyll til kropp og sinn med arrangementsrekken Påfyll: Opplev solide, engasjerende og opplysende arrangementer i kombinasjon med kaffeservering.

Arrangementene er gratis, åpent for alle og du trenger ikke melde deg på. Velkommen til Påfyll: på Deichman Lambertseter!

Arrangeres av Deichman Lambertseter, Leser søker bok