Samtale og debatt

Påfyll: Kristin Gjesdal

Professor Kristin Gjesdal holder foredrag fra sin nye bok Opprørerne. Kvinner som endret filosofien.

Foto: Lina Hindrum. Omslag: Cappelen Damm
Professor Kristin Gjesdal holder foredrag fra sin nye bok Opprørerne. Kvinner som endret filosofien.
Onsdag 3. april 2024
11:00 - 11:45
Deichman Nydalen
Underetasjen

I Gjesdals nye bok møter du elleve kvinner som ble utelatt da den moderne filosofihsitorien ble skrevet. Filosofer som Germaine de Staël, Rosa Luxemburg og Angela Davis. De var opprørere i sin samtid. Men deres tenkning er like provoserende – og relevant! – i dag.

Kvinnene i den moderne filosofien stilte konfronterende spørsmål, søkte dristige svar og leverte kompromissløse analyser. De tok for seg spørsmål om kanon, kjønn, rasisme, sosial urettferdighet, vår omgang med naturen – og, ikke minst, diskuterte de våre grunnleggende, menneskelige betingelser. Likevel er disse kvinnene skrevet ut av filosofihistorien, og dét i den grad at vi i dag knapt vet at de eksisterer.

Kristin Gjesdal har børstet støv av arbeidene til elleve kvinner som ble utelatt da den moderne filosofihistorien ble skrevet. I Opprørerne: Et semester med kvinner i filosofien tar hun med seg leseren inn i seminarrommet. Sammen med en gruppe studenter reflekterer hun over arbeidene til filosofer som Germaine de Staël i revolusjonens Paris, Rosa Luxemburg i Berlin rundt århundreskiftet og Angela Davis i 1970-tallets USA. I sin samtid var disse kvinnene opprørere i filosofien. Deres tenkning er ikke mindre opprørsk – eller relevant – i dag.

«Da jeg hørte Kristin Gjesdals foredrag om kvinner i filosofien var det nærmest en åpenbaring: Her står en filosof og sier at det slett ikke stemmer at kvinnelige filosofer er noe helt nytt. De har vært der hele tiden. De er filosofer. Ikke alt mulig annet. Ikke bare assistenter til de virkelige filosofene, merkverdige randfigurer eller underlige, tenkende husmødre og adelsdamer.

Jeg gikk fra foredraget med en følelse av at noe, som det tidlige bare hadde vært mumlet om i krokene, nå var blitt sagt høyt: Selvfølgelig har det fantes kvinnelig filosofer. De har tenkt og skrevet, og man kan lese verkene deres. Det er kun i filosofihistorien at de ikke finnes.

Kristin Gjesdal hjelper oss med å finne dem, se dem og forstå deres filosofi. Som filosofi. Det er en stor prestasjon.»

Solvej Balle, vinner av Nordisk råd litteraturpris

Kristin Gjesdal er professor i filosofi ved Temple University i Philadelphia. Hun har skrevet og redigert en rekke fagbøker innenfor moderne europeisk tenkning. Kristin Gjesdal skriver også populærfilosofi på både engelsk og norsk. Hun har blitt tildelt The Eleanor Hofkin Award for sin undervisning, er en etterspurt foredragsholder og har presentert sin forskning på universiteter i Europa, USA, Afrika, Asia og Australia.

Deichman tilbyr påfyll til kropp og sinn med foredragsserien Påfyll: solide, opplysende og engasjerende foredrag i kombinasjon med enkel servering.