Samtale og debatt

Panelsamtale: Fortellinger om flukt

Kan skjønnlitteratur gi oss nye perspektiver på flukt og hva det innebærer for et menneske å flykte? Velkommen til panelsamtale om temaet flukt i litteraturen.

Kan skjønnlitteratur gi oss nye perspektiver på flukt og hva det innebærer for et menneske å flykte? Velkommen til panelsamtale om temaet flukt i litteraturen.
Tirsdag 6. juni 2023
18:00 - 19:00
Gratis - ingen påmelding

Hvordan kan vi forstå flukt gjennom å lese skjønnlitteratur? Kan skjønnlitteraturen gi oss mer empati for mennesker i ulike fluktsituasjoner? Og påvirker skjønnlitterære framstillinger av flukt oss på en annen måte enn gjennom media og journalistikk?

Gjennom våren har vi lest romaner som tar for seg flukt fra kolonialisme, krig og konflikt, klimaendringer og klasseskiller i lesesirkelrekka «Lesesirkler om flukt». Denne kvelden inviterer vi til en avsluttende panelsamtale om temaet flukt i skjønnlitteratur og sakprosa. Samtalen er åpen for alle som vil, du trenger ikke å ha deltatt på lesesirklene. Velkommen!

Panelet består av:

Miljøterapeut, aktivist og forfatter Mona Ibrahim Ahmed. Ahmed vokste opp som somalisk flyktning i Etiopia. Som 16-åring tok hun et modig valg om å komme til Norge, men etter ti år i landet fikk hun avslag på søknaden om å bli norsk statsborger. I 2018 ga hun ut boka «Brev til Noreg», hvor hun forteller sin historie.

Forfatter Soudabeh Alishahi. Alishahi kommer fra Iran, men som kvinne var det vanskelig å få publisert verkene sine. I 1999 fikk hun publisert sin første bok, men ble truet, arrestert og fikk utreiseforbud da boka ble oppfattet som regimekritisk. Hun flyktet til Norge, og fikk i 2001 opphold som Oslos første fribyforfatter. Hun har siden gitt ut novellesamlingen «Midtveis» (2002) og romanene «Smil» (2015) og «En vakker dag» (2020), bøker som skildrer dagligliv og møte med den politiske virkeligheten i Iran og Norge. Alishahi har vært styremedlem i Norsk PEN fra 2010 til 2016 og har også fått Statens Kunstnerstipend.

Journalist, oversetter og forfatter Kristina Quintano. Quintano har jobbet som bistandsarbeider og har dokumentert flyktningkrisen i Middelhavet i snart tjue år. Hun har drevet Facebook-bloggen «Budbringeren fra helvete» hvor hun gir daglige oppdateringer fra situasjonen rundt Middelhavet, og i 2021 utkom boka med samme navn.

Samtaleleder er forfatter, filosof og religionshistoriker Simon Stranger. Stranger har et rikt og samfunnsengasjert forfatterskap bak seg. Han har blant annet skrevet en politisk trilogi for ungdom bestående av Barsahk (2009), Verdensredderne (2012) og De som ikke finnes (2014) som tematiserer global økonomisk og sosial ulikhet og situasjonen til papirløse flykninger.

Arrangementet er en del av «Lesesirkler om flukt», en lesesirkelrekke som tar for seg flukt fra ulike tematiske vinklinger som politisk og religiøs flukt, flukt på grunn av etnisitet, kolonialisme, klimaendringer, klasseskiller og seksuell legning, og hver måned vil by på et nytt perspektiv og en ny gjest.

Prosjektet er et samarbeid mellom Deichman Bøler og Deichman Lambertseter og støttes av Kulturrådet og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

«Lesesirkler om flukt» – Program:

14. mars kl. 17.30–19 på Deichman Bøler

Bok: «Lucy» av Jamaica Kincaid

Gjest: Oversetter Åshild Lappegård Lahn

11. april kl. 15.30–17 på Deichman Lambertseter

Bok: «Går, gikk, har gått» av Jenny Erpenbeck

Gjest: Even Teistung, stipendiat (UiO) og kritiker (Klassekampen)

16. mai kl. 15.30–17 på Deichman Bøler

Bok: «Tiden er ilden vi brenner i» av Thomas Marco Blatt

Gjest: Forfatter Thomas Marco Blatt

6. juni kl. 15.30–17 på Deichman Lambertseter

Bok: Farvel til Eddy Bellegueule av Edouard Louis

Gjest: Geir Uvsløkk, førsteamanuensis (UiO)

6. juni kl. 18 på Deichman Lambertseter

Avsluttende panelsamtale: «Fortellinger om flukt»

Mona Ibrahim Ahmed, Soudabeh Alishahi og Simon Stranger (ordstyrer)

Arrangeres av Deichman Bøler og Deichman Lambertseter