Samtale og debatt

Skandinavisk litteratur under klimakrisa II

Hva gjør klimakrisa med hvordan forfatterne leser og skriver?

Hva gjør klimakrisa med hvordan forfatterne leser og skriver?
Onsdag 13. nov. 2019
19:00 - 21:00
Gratis - ingen påmelding

Vi har invitert fire norske forfattere til å velge skandinaviske kollegaer å snakke om klima og litteratur med. Kristine Næss har valgt seg Mette Moestrup og Peter Sandström.

I et brev Kristine Næss sendte Mette Moestrup og Peter Sandström sammen med invitasjonen skriver hun blant annet: «Jeg har meldt meg inn i miljøaktivistorganisasjonen Extinction Rebellion fordi jeg tror vi har en historisk åpning der massemobilisering kan hjelpe oss å endre verden i retning lavere forbruk, omfordeling og større sosial rettferdighet. Men det kan gå den andre veien også. Vi står i et vippepunkt. Jeg tenker at det er akutt klimakrise, og at politikerne bruker språket til å unngå handling som står i samsvar med situasjonen. Jeg føler at jeg må handle på en annen måte enn gjennom bare å skrive. Samtidig endrer det også hvordan jeg tenker om å skrive. Hvordan jeg tenker i det hele tatt.»

I våres ble Kristine Næss kastet på glattcelle etter å ha aksjonert med Extinction Rebellion, en gruppe klimaaktivister som benytter sivil ulydighet. Hovedpersonen i Næss sin seneste roman ‘Mens jeg husker det’ kjenner et enormt ubehag over tiden hun lever i. Vi tror at dette henger sammen.

Mette Moestrup er en av Skandinavias viktigste poeter de siste 15 årene. I sin nyeste bok, ‘Til den smukkeste’ (2019), har hun ifølge Carina Beddari i Morgenbladet ≪satt seg fore å tenke over skjønnheten, og utfordrer myter og historier omkring kvinner, krig, kaos og tankekraft.≫

Da 'Transparente Blanch' av Peter Sandström ble nominert til Nordisk råds litteraturpris het det i begrunnelsen at språket ≪med sin myke og presise diksjon og sitt ømme syn på menneskene og deres forehavender lokker fram en følelse hos leseren av varsomhet overfor livet i det skrevne, og livet utenfor det.≫

*

Skandinavisk litteratur under klimakrisa I, 23. oktober:

Agnar Lirhus, C. Y. Frostholm og Jonas Gren

Skandinavisk litteratur under klimakrisa III, 27. november:

Mette Karlsvik, Andrzej Tichý og Cia Rinne

Skandinavisk litteratur under klimakrisa IV, 11. desember:

Espen Stueland, Sofie Isager Ahl og Jesper Weithz