Festival

Ultima på Deichman

Denne dagen fyller vi hele biblioteket med spennende, musikalske opplevelser for både liten og stor.

Illustrasjon: Ultimafestivalen 2023 / NODE
Denne dagen fyller vi hele biblioteket med spennende, musikalske opplevelser for både liten og stor.
Lørdag 23. sep. 2023
12:00 - 17:00
Deichman Bjørvika
Torget (1. etasje)
Gratis - ingen påmelding

På Ultimafestivalens siste dag forvandles Deichman Bjørvika til en konsertscene og et lydlaboratorium. Det blir live musikk, foredrag og filmvisning i hele bygningen. Folk i alle aldre, fra barn til voksne musikkelskere, vil finne noe å glede seg over her.

Fullstendig program følger nedover siden.

Arrangeres av Ultima, ULYSSES Network, Notam, Northern Connection og Deichman

    Ultima reisebyrå

    Kl. 11:00-17:00 Torget / 1. etasje

    Besøk Ultimas reisebyrå på Torget og få informasjon om konsertene og arrangementene, meld deg på turer og workshops, og lag din egen T-skjorte med en selvvalgt illustrasjon fra Ultima 2023.

    NB: Ta med egen t-skjorte.

    Barnas lørdag: ‘Alltid og aldri det same’

    Kl. 12:00-12:30 Deichmansalen / Underetasjen

    Velkommen til Ultimafestivalen og en barnekonsert for hele familien!

    Folkemusikkens essens ligger i gjentatte, varierte motiver i en flytende bevegelse. Hardingfelespiller Benedicte Maurseth og ensemble neoN utforsker og leker med disse motivene. VJ Simone Hooymans bidrar til å styrke opplevelsen visuelt gjennom animasjon inspirert av videoen 'Talking Plants' som vises i bibliotekets andreetasje.

    Konserten passer for barn i alle aldre.

    Påmelding

    Til denne barnekonserten kreves det billett. De blir tilgjengelig samme dag, kl. 08:00.

    Det er helt gratis å være med, men vil du være sikret plass må du ha billett. Ubrukte billetter blir gitt videre kl. 12:00. Dørene åpner 15 minutter før.

    Musikkfilmer for barn: ‘The Microtone’ + animasjonsfilmer av Simone Hooymans

    Kl. 13:00-15:00 Kino / Underetasjen

    ‘The Microtone’ - premiere

    I ‘The Microtone’ følger vi den uheldige karakteren Microtone, som til stadighet støter på den sjarmerende opportunisten Autotune. Som hos pianoer og kolossen i svarthvitt – flygelet, er Autotune alltid perfekt stemt i en 12-tone-likestemming. Microtone derimot er mindre pompøs av natur, i tillegg litt sjenert, selv om han med alle sine farger er en viktig karakter innen folkemusikk og barokken. Vil Autotune gi lille Microtone en plass i rampelyset?

    Musikken i Eliot Amoeba og Audun Nedrelids film er komponert av Eivind Buene og bestilt av Sanae Yoshida, også aktuell i konserten ‘North’ med Ensemble Temporum i Deichmansalen kl. 16:00.

    Simone Hooymans: Animasjonsfilmer

    Animasjonsartisten Simone Hooymans har blitt en barnefavoritt på Deichman Bjørvika med sin video ‘Talking Plants’ i andre etasje. Her kan man se noen av hennes beste videosamarbeid med musikere som Terje Isungset, Heidi Torsvik og Lazerus Winter, Kari Bleivik, Building Instrument og Mari Kvien Brunvoll. Fellesnevneren i filmene er Hooymans delikate tegninger og hennes kjærlighet til norsk kultur og natur. På programmet står: ‘Farewell Glacier’, ‘Trees that Whisper’, ‘The Quiet Beauty’, ‘When the Icehorn Blows’, ‘Sweet Mysterious’, ‘Rett Ned’ og ‘All That Space Between Us’.

    Programmet vises to ganger, kl. 13-14 og kl. 14-15.

    ‘Systerspel’: En bokprat med Benedicte Maurseth

    Kl. 13:00-13:30 Musikkscenen / 3. etasje

    En samtale moderert av Ane Marthe Sørlien Holen med folkemusiker Benedicte Maurseth, aktuell med konserten ‘Alltid og aldri det same’ i Deichmansalen kl. 13:00.

    Maurseth ga nylig ut ‘Systerspel’ (Fagbokforlaget, 2022), en bok som tar sikte på å bringe mange av kvinnene i norsk folkemusikk, som tidligere har vært oversett av historien, frem i lyset.

    NB: Samtalen holdes på norsk.

    Arshia Haq: ‘Discostan’

    Kl. 14:30-15:00 Musikkscenen / 3. etasje

    Global lyd fra Arshia Fatima Haqs ‘Discostan’ kringkastes over biblioteket. Arshia Haq er en kunstner, DJ og filmskaper basert i Los Angeles. Hennes arbeid tar for seg temaer som religion, migrasjon og konflikt i popkultur og tradisjonell musikk. ‘Discostan’ er et diasporisk diskotek der Haq presenterer lydlandskaper fra fortid, nåtid og fremtid, fra Beirut til Bangkok til Bombay.

    Intimkonsert i Framtidsbiblioteket med Microtub

    Kl. 14:00-17:00 Framtidsbiblioteket / 5. etasje

    Microtub består av tubaistene Robin Hayward, Peder Simonsen og Martin Taxt. På sine unike mikrotonale instrumenter utforsker de renstemthet og mikrotonalitet, ofte i dialog med særegne rom. Passende nok handler konserten i Framtidsbiblioteket om tid. Utøvernes pust og de fysiske anstrengelsene som kreves for å opprettholde de lange klangflatene blir en integrert del av opplevelsen i Framtidsbibliotekets intime rom.

    Hayward/Taxt/Lo: Star System

    Robin Hayward (solo): Echo Cutouts

    Martin Taxt: Pendulum variations

    Peder Simonsen: New fragments for microtub 

    ‘Electrical Walks’: Lydvandringer i biblioteket

    Kl. 12:00-17:00 Rundt i biblioteket

    Christina Kubisch er en bemerkelsesverdig lydkunstner, kjent for sine “electrical walks” - et konsept hun har utviklet siden 70-tallet. I disse vandringene får man oppleve elektromagnetisk støy som ellers ikke ville vært hørbar, gjennom spesialdesignede hodetelefoner. Ta en tur rundt på Deichman med Kubisch og hør bygningens elektromagnetiske lyder. Turene starter hver halvtime fra kl. 12 til 17, med en kort pause mellom kl. 14:30-15:00.

    NB: Deltakelse skjer etter førstemann til mølla-prinsippet. Møt opp 15 min. før tiden på Ultimas reisebyrå på torget i 1.etasje. Turen vil foregå på engelsk, og barn under 10 år må være i følge med en voksen.

    Verksted: ‘Electrical Mixerspace’

    Kl. 12:00-14:30 og 15:00-17:00 Lydstudio / 3. etasje

    Lydkunstneren Christina Kubisch har reist over hele verden og tatt opp elektromagnetiske lyder gjennom spesialdesignede mikrofoner. Disse lydene går generelt ubemerket hen, men det er mye spenning og farger å finne i dem. Gå inn i ‘Electrical Mixerspace’ ledet av lydesigneren Tom Thiel og remiks din egen musikk med lyder fra Kubischs’ elektromagnetiske lyddatabase. Ønsker du å delta er det bare å møte opp i lydstudioet i 3. etasje i verkstedets åpningstider.

    NB: Verkstedet holdes på engelsk.

    Kammermusikkonsert: ‘North’

    Kl. 16:00-16:30 Deichmansalen / Underetasjen

    Ensemble Temporum tar oss med på en reise fra nord til sør, med det ferske verket ‘North’ av finske Lauri Supponen, musikk av Michelle Magalhães, fra Brasil, og av barokkens Giuseppe Colombi, som inspirerte ‘Dreaming Chaconne’ av den finske Kaja Saariaho. Konserten er en del av ‘Northern Connection’ - et prosjekt som samler komponister, ensembler og festivaler fra et utvidet nordisk område (inkludert Skottland) rundt spørsmål knyttet til klima, bærekraft og nordisk identitet.

    - Michelle Agnes Magalhães: ‘Snow soul’ (2022), ‘Tecelagem’ (2022) og ‘Lavandula augustifolia’ (2023) for mikrotonalt klaver.

    - Giuseppe Colombi (1635-1694): ‘Ciaccona’ for solo cello.

    - Kaija Saariaho: ‘Dreaming Chaconne’ (after G. Colombi's Ciaccona) (2010) for solo cello

    - Lauri Supponen: ‘North’ (2023, WP) for fløyte, klarinett, cello, klaver og elektronikk.

    NOTAM Kunstfilm på en lørdag

    Kl. 15:30-17:00 Kino / Underetasjen

    Norsk senter for teknologi i musikk og kunst (Notam) kuraterer en visning med nye kortfilmer der samspillet mellom bilde og lyd står sentralt. Filmene ble laget under residenser i Notams videostudio våren 2023. Filmene introduseres av artistene og Notams daglige leder Christian Blom.

    NB: Filmene vises på engelsk.

    ‘Wetcation’

    WET-crew ble dannet i 2020 og utforsker poesi, maleri og video. På jakt etter et kvinnelig fellesskap gjennomsyrer mytologi og feminisme arbeidet deres, på samme måte som mytene om naiades, vannymfer. Denne poetiske videoen er inspirert av lavbudsjett eventyrreiser og muligheten de gir for å løsrive seg fra daglige stereotypier. Videoen følger deres reise fra Tsjekkia til Norge, og deler personlige historier, musikk og personlig vekst.

    ‘Disturbed Spaces – the Ruins of Nostalgia and Passivity’

    Kris Kuldkepps film utforsker statuer av nakne navnløse kvinner i offentlige rom, inkludert europeiske byer som Oslo. I kontrast til mer gjenkjennelige figurer som Otto von Bismarck og Karl den store, skildrer disse skulpturene generiske aktiviteter eller karakterer fremfor å minnes og symbolisere historiske hendelser. Filmene tematiserer deres tilstedeværelse og betydning, samt deres innvirkning på seerne.

    Praktisk info

    Billetter

    Du trenger kun billetter til den førsteprogramposten: Barnekonserten "Aldri og alltid det samme". Det er gratis, men vil du være sikret plass må du ha billett.

    Billettene blir tilgjengelig samme dag som arrangementet, kl. 08:00. Ubrukte billetter blir gitt videre kl. 12:00. Dørene åpner 15 minutter før.

    Resten av programmet er gratis, åpent for alle og krever ingen påmelding i forkant.

    Utøvere og kreditering

    Om Ultima

    Ultima er Nordens største samtidsmusikkfestival og har vært arrangert i Oslo siden 1991. Ultimafestivalen er en stiftelse med 18 sentrale profesjonelle kulturinstitusjoner og organisasjoner som medlemmer.

    Ultima på Deichman er støttet av Sparebankstiftelsen DNB, EUs kulturprogram Kreativt Europa og Goethe-Institut.

    Mikserommet til Electrical Walks av Christina Kubisch presenteres i samarbeid med ULYSSES Network som er støttet av EUs kulturprogram Kreativt Europa.