Kunst og utstillinger
Opplev kunst og utstillinger i Deichman Bjørvika.
Kunst og utstillinger har gjennom Deichman Bjørvikas temporære kunstprogram flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. En rekke lokale, nasjonale og enkelte internasjonale kunstnere er samlet i Deichman Bjørvika hvor deres kunst har tatt plass blant bokhyllene. Vi håper utstillingene kan gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med kunstneriske opplevelser, refleksjon og fascinasjon.
Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst på deres egne premisser.
Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu. De fleste verkene er laget stedsspesifikt eller tilrettelagt for Deichman Bjørvika
HEL/DEL
Utstillingen HEL/DEL er et samarbeid mellom Oslo kommunes kunstsamling og Deichman Bjørvika, og åpner torsdag 20. juni kl. 14:30.
Dette er den fjerde utstillingen i et program utarbeidet av kuratorer fra Oslo kommunes kunstsamling og Deichmans utstillingskurator Erik Kaspartu.
HEL/DEL kan oppleves i Deichman Bjørvikas fjerde etasje blant bøker om kunst, arkitektur, helse, teknologi og naturvitenskap fra 20. juni – 27. oktober 2024.
Utstillingen er delvis utilgjengelig 21-30.08 grunnet gulvlegging.
0,07 m³ (2023)
Utgangspunktet for verket 0,07 m³ er en utforskning av begrepet plass. Ikke alle har samme forutsetning for å ta plass og begrepet kan virke inkluderende eller ekskluderende avhengig av hvordan tildelingen av plass forvaltes av den enkelte eller av fellesskapet.
Line Prip er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun bor og arbeider i Akershus. Som kunstner jobber hun med stedsspesifikke verk og romlige installasjoner. Arbeidene har en utforskende tilgang til grensene mellom utstillingssted, verk og publikum. Maktstrukturer og sosiale hierarkier er en sentral del av tematikken hun jobber med.
I 0,07 m³ tar Prip utgangspunkt i sin bakgrunn fra arbeiderklassen. Et sosialt sjikt der retten til å ta plass kan være begrenset. Gjennom klassereisen endres oppfattelsen av en selv og plassen man har i verden. På Deichman Bjørvika presenteres tre varianter av verket 0,07 m³, som på ulike vis forholder seg til retten til å ta plass. Tittelen refererer til menneskekroppens fysiske volum.
Verket er laget av rimelige materialer, som benyttes i forbindelse med manuelt arbeid. Gjennom valg av materialer kommenteres motsetningsforholdet mellom kunstnerens arbeidsforhold, som ofte preges av hardt arbeid utført med et minimum av ressurser tilgjengelig, og den store graden av forventninger og krav, som er knyttet til den kunstneriske produksjonen.
Materialer: Tørkepapir og tapetlim
Verkene vises i 1. etasje, i en nisje og rommet ut mot Anne-Cath. Vestlys Plass. Samt i en nisje i skjønnlitteratur i 2. etasje.
Talking plants (2020)
Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.
Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.
Plassering i bygget: 2. etasje
Talking plant er kjøpt inn av Oslo Kommunes Kunstsamling.
Kartoteket
I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.
Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.
Plassering i bygget: 4. etasje
Nidstang (2023)
I verket 'Nidstang' utforsker Håvard Kranstad og Erik Aronsson den norrøne tradisjonen med å reise nidstang – å vende en stolpe med et avhugget hestehode mot en fiende for å forbanne dem med ulykke.
Inspirert av nidstang tradisjonens underlige macho-spetakel, leker de gjennom sine respektive håndverk – Kranstad med digital jacquardveving og Aronsson med treskjæring – med det melodramatiske og overdrevne i tradisjonens karakter, ved å presentere en myk kontrast til tradisjonen, hvor to danderte og ornamenterte kjepphester heller møtes i en kjærlig sammenkomst for å nidlegge hverandre.
Håvard Kranstad er en Bergen-basert kunstner opprinnelig fra Nesodden. Kranstad har en MA-grad fra Kunstakademiet i Bergen og arbeider med digital jacquardvev og tegning.
Erik Aronsson er en svensk kunstner bosatt i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og arbeider med treskjæring, dukkemakeri og performance. Aronsson utforsker parallelle historieskildringer gjennom sitt kunstneriske arbeid.
Teknikk: Digital Jacquardvev og Treskjæring
Materialer: Ull, Glittertråd, Polyesterfyll, Treverk
Plassering i bygget: 3. etasje ved folkeverkstedet
Nidstang er midlertidig ikke tilgjengelig på Deichman, utstillingen er tilbake fra september 2024.