Formidling og fortelling

Kunst og utstillinger

Foto: Øystein Thorvaldsen

Om den temporære kunsten i Deichman Bjørvika.

Kunst og temporære utstillinger har flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. Lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere er samlet i Deichman Bjørvika. Vi håper utstillingene kan gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med kunstneriske opplevelser, refleksjon og fascinasjon.

Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst på deres egne premisser.

Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu. De fleste verkene er laget stedsspesifikt eller tilrettelagt for Deichman Bjørvika.


100 colors (2022)

Foto: Øystein Thorvaldsen

Foto: Øystein Thorvaldsen

Emmanuelle Moureaux

Nå kan du oppleve Emmanuelle Moureaux’ eventyrlige 100 colors i Deichman Bjørvika. 10 000 utskårne bokstaver i en åtte meter høy konstruksjon.

100 colors henger som et fargerikt rom over torget i bibliotekets tredje etasje. Den unike installasjonen inngår i en serie hvor Moureaux lar fargene utgjøre selve kunstverkene.

Emmanuelle Moureaux er en fransk arkitekt og designer som i over 25 år har bodd og virket i Japan. Hennes mål er å gi mennesker muligheten til å oppleve farger med sansene, og gjennom det bli mer oppmerksom på alle fargene som omgir oss.

Deichman Bjørvika har selv invitert Moureaux til å utforme verket, som vil henge fram til mai 2023.

Fallen Empires, rising facades (2022)

Gilles & Cecilie

Gilles & Cecilie er et kreativt team som jobber med illustrasjon, interiør, installasjon og veggmaleri. De ble startet i 2006, de holder til i London og består av Gilles Jourdan og Cecilie Maurud Barstad.

I Deichman Bjørvika har Gilles & Cecilie uformet det nye hovedbibliotekets første veggmaleri, en eksplosjon i farger og symbolikk som strekker seg mellom to nisjer i første og tredje etasje.

Kunstnernes egne ord om verket:

Veggmalerier av livets landskap. Vi ser tilbake, er i nuet og ser inn i fremtiden. Vi balanserer det skjøre, det sterke, det morsomme og det triste. Vi legger planer så vi har noe å se frem til og det kanskje uoppnåelige målet er å klatre opp i tårnet for å få oversikt. Kommer livets metronom til å bevege seg jevnt? Vårt landskap er fylt med sterke fundamenter, skjøre fasader, utsikt mot naturen og hylende ulver. Det er musikk, filosofi og penselstrøk. De to maleriene spiller med hverandre, vi ser to sider av samme scene. - Gilles & Cecilie

Talking plants (2020)

Foto: Øystein Thorvaldsen

Simone Hooymans

Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.

Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.

Plassering i bygget: 2. etasje

Donna Vitruviana (2021)

Tansiyu Chen

Tansiyu Chen er en kinesisk kunstner som bor i Oslo. Hennes kunstnerskap blander en rekke uttrykk og materialer. “Donna Vitruviana” er et mixed media verk skapt over et falskt dilemma.

Det startet med et lite maleri av en hundeier som treffer et hjørne mens hennes to hunder leder henne i to ulike retninger. Chen utviklet så dette metaforiske bildet til en skulptur og en video. En kvinne står klemt opp mot et usynlig hjørne mens hennes to hunder står og tisser på hver sin usynlige vegg. Hun står der drømmende om bli kvitt presset som samfunnet legger på henne om å velge enten eller, for å så fritt løpe ut i verden uten at noe holder henne tilbake.

Materiale: Skulpturer i gips/akryl på lerret/animasjon

Plassering i bygget: 2. etasje - Skjønnlitteratur

Samtidsbiblioteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

Ved musikkscenen i tredje etasje inviterer det myke lilla teppet deg inn i et univers hvor bibliotekets tankegang snus på hode. Samtidsbiblioteket er et lite omvendt bibliotek i biblioteket. Det er fylt med rene uskrevne bøker hvor alle kan få muligheten til å bli en forfattere, illustratør eller kunstner.

I samtidsbiblioteket oppfordres Deichmans publikum til å gi tilbake til biblioteket gjennom å dele sine historier, tanker og ideer, eller fortsette historiene andre besøkende allerede har startet.

Samtidsbiblioteket er åpent til februar 2023.

Plassering i bygget: 3. etasje

Oppiit/Omateko (2023)

Åsne Kummeneje Mellem

Åsne Kummeneje Mellem er en kvensk billedkunstner bosatt i Tromsø.

Gjennom kvensk håndverk, käsityö, ønsker kunstneren å skape et rom for dialog, og synliggjøre generasjonsgapet i overføringen av kunnskap. Med utgangspunkt i samtaler med det kvenske miljøet undersøker hun nyansene av käsityö – hva det har vært, er, og hva det kan være i kontekst med samtiden og kunsten.

Verket Oppiit/Omateko består av ull plantefarget med steinlav og einer sanket fra tradisjonelle kvenske områder i Troms. Tittelen kan oversettes fra kvensk til Å lære selv/Selvgjort og spiller på nåtidens revitalisering hvor unge kvener selv må finne ut hva det kvenske består av i dag.

Både steinlav og einer er planter som tradisjonelt har blitt brukt mye i disse områdene - steinlaven gir en dyp og holdbar brun farge på ull, mens einer ble tidligere brukt til sanitære formål. For eksempel til vasking av hus, behandling av eksem, forebygging av mus i fjøs mm.

Ullstoffet er farget på tradisjonelt vis, slik kunstneren har fått fortalt prosessen fra tidsvitner i de kvenske miljøene. Steinlaven legges lagvis i gryta og varmes opp.

Oppiit/Omateko er en videreføring av verket I Never Learnt My Mother Tongue fra 2019.

Plassering i bygget: 4. etasje.

Pearl Diver (2020) & Bear Hug (2021)

Stillbilde: Pearl Diver

Margrethe Danielsen

Deichman viser i vår to animasjonsfilmer av Margrethe Danielsen. Begge vises i 4 etasje.

Pearl Diver (2020)

Et pinnsvin har falt for en ballong, et arktisk-antarktisk par glir fra hverandre og to østers lengter etter å møtes.

Bear Hug (2021)

En ivrig liten bjørn venter på bursdagsgjestene sine. Sakte men sikkert forstår den lille bjørnen at han har blitt avvist. Han er såret og forlatt, men fri som en fugl ser han nye muligheter - hans jakt på selskap går i gang.

Margrethe Danielsen har en BA i animasjon og en MA i Praktiske Mediefag, begge fra Høgskolen i Volda. Siden 2013 har hun vært involvert i ulike Stop-Motion-produksjoner i Irland, Estland, Belgia, Norge og Frankrike. Den prisbelønte studentfilmen Pearl Diver (2020) var hennes regidebut, og Bear Hug (2021) en kortfilm produsert av det norske animasjonsstudioet Mikrofilm og det franske animasjonsstudioet JPL films, var hennes profesjonelle regidebut.

Filmene vises i to områder i 4 etasje. Pearl Diver vises i språkseksjonen og Bear Hug i kunstseksjonen ut mars før de skifter visningsflate.

Miniature self portrait (2022)

Foto: Øystein Thorvaldsen

Nikolai Torgersen

Nikolai Torgersen er en kunster fra Oslo som primært jobber med tegning og maleri. Miniature self portrait er en skulptur hovedsaklig laget av papp og rester fra hans atelier, og utgjør han største verk i det offentlige rom.

Materiale: Papp, tre, tekstil, maling

Plassering i bygget: 4. etasje.

Fast Forward (2016)

Foto: Istvan Virag / KUNSTDOK

Marijke van Warmerdam

Marijke van Warmerdam arbeider med film, fotografi, installasjon og skulptur der de ulike mediene og uttrykksformene påvirker og gjenspeiler hverandre.

«Jeg liker spesielt kunst når den er blandet med livet. Kunst kan gi livet en vri, og omvendt», sier den nederlandske kunstneren Marijke van Warmerdam.

Filmene hennes –som hun er mest kjent for – er små visuelle fortellinger som gir hverdagslige hendelser og handlinger et ispedd av humor, poesi og mani. Vi blir presentert for livets rare sider, flyktige øyeblikk og det vi kan kalle skjønnheten i trivialitetene vi alle er omgitt av.

Video i loop 3 min.

Verket er en del av Oslo Kommunes Kunstsamling.

OKK.E.19270

Kartoteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.

Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.

Plassering i bygget: 4. etasje

Disse bibliotekene har "Kunst og utstillinger"