Kunst og utstillinger
Opplev kunst og utstillinger i Deichman Bjørvika.
Kunst og utstillinger har gjennom Deichman Bjørvikas temporære kunstprogram flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. En rekke lokale, nasjonale og enkelte internasjonale kunstnere er samlet i Deichman Bjørvika hvor deres kunst har tatt plass blant bokhyllene. Vi håper utstillingene kan gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med kunstneriske opplevelser, refleksjon og fascinasjon.
Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst på deres egne premisser.
Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu. De fleste verkene er laget stedsspesifikt eller tilrettelagt for Deichman Bjørvika
0,07 m³ (2023)
Utgangspunktet for verket 0,07 m³ er en utforskning av begrepet plass. Ikke alle har samme forutsetning for å ta plass og begrepet kan virke inkluderende eller ekskluderende avhengig av hvordan tildelingen av plass forvaltes av den enkelte eller av fellesskapet.
Line Prip er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun bor og arbeider i Akershus. Som kunstner jobber hun med stedsspesifikke verk og romlige installasjoner. Arbeidene har en utforskende tilgang til grensene mellom utstillingssted, verk og publikum. Maktstrukturer og sosiale hierarkier er en sentral del av tematikken hun jobber med.
I 0,07 m³ tar Prip utgangspunkt i sin bakgrunn fra arbeiderklassen. Et sosialt sjikt der retten til å ta plass kan være begrenset. Gjennom klassereisen endres oppfattelsen av en selv og plassen man har i verden. På Deichman Bjørvika presenteres tre varianter av verket 0,07 m³, som på ulike vis forholder seg til retten til å ta plass. Tittelen refererer til menneskekroppens fysiske volum.
Verket er laget av rimelige materialer, som benyttes i forbindelse med manuelt arbeid. Gjennom valg av materialer kommenteres motsetningsforholdet mellom kunstnerens arbeidsforhold, som ofte preges av hardt arbeid utført med et minimum av ressurser tilgjengelig, og den store graden av forventninger og krav, som er knyttet til den kunstneriske produksjonen.
Materialer: Tørkepapir og tapetlim
Verkene vises i 1. etasje, i en nisje og rommet ut mot Anne-Cath. Vestlys Plass. Samt i en nisje i skjønnlitteratur i 2. etasje.
Talking plants (2020)
Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.
Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.
Plassering i bygget: 2. etasje
Talking plant er kjøpt inn av Oslo Kommunes Kunstsamling.
From the Dream We Never Wake
I drømmene kan alt skje – rommet vi tror vi er trygge i, kan plutselig slå sprekker. Når vi våkner, håper vi at det kun var en vond drøm. Men er vi virkelig våkne? Eller har marerittet funnet sin vei inn i virkeligheten?
Suzannah Rehell Øistad (f. 1993) er billedkunstner med virke i Oslo og Akershus. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, med en bachelorgrad i billedkunst og en mastergrad i medium- og materialbasert kunst. Øistad har også erfaring som dukkemaker, hvor hun har gått i lære hos filmskaperen Pjotr Sapegin. Blant annet jobbet hun som dukkemaker på installasjonen Herr Storm på Munchmuseet i Oslo og Forskningsskipet ved Norsk Maritimt Museum – begge utviklet av Norwegian Toolbox.
Øistad’s arbeid er forankret i lagdelte opplevelser – drømmer, minner og følelser som former vår virkelighet. Hun arbeider hovedsakelig med tresnitt, tegning og multiplan-animasjon, teknikker som gir henne muligheten til å utforske disse temaene visuelt gjennom ulike lag. Drømmene fungerer som et vindu inn i de innerste rommene, hvor savn, ensomhet og uro får sitt mest ærlige uttrykk. Gjennom visuelle lag utforsker hun hvordan vi husker, glemmer og rekonstruerer virkeligheten.
Materialer: X-finer, tekstil, aluminiumstråd, vev, fimo-leire, akryl, papir, speil og monitor.
Plassering i bygget: 3. etasje mot Folkeverkstedet. Utstillingen står til 01.03.25
Movements (2024)
Charlotte Thiis-Evensen
Movements er en videoinstallasjon av billedkunstner Charlotte Thiis-Evensen.
I denne filmen ser vi unge mennesker veksle mellom fri dans og ulike former for statiske positurer. Videoverket forsøker å vise frem en kraft som finnes i unge menneskers liv, i en periode der fremtiden er åpen og full av utopiske muligheter. Samtidig fanger filmen en usikkerhet i overgangen til voksenlivet, der spørsmål om individuell frihet i møte med ulike sett med forventninger står sentralt.
Charlotte Thiis-Evensen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og er i tillegg litteraturviter fra Universitetet i Oslo. Som kunstner jobber hun blant annet med dokumentarisme innenfor foto, video og installasjoner. Flere av hennes verk handler om hvordan uuttalte maktforhold virker inn på individets mulighet til å handle fritt. I tillegg til kunstproduksjon har hun også jobbet som journalist i NRK de siste tjue årene, både med dokumentar og feature-journalistikk.
Fotografer: Sølve Sæther og Carsten Aniksdal
Klipp: Charlotte Thiis-Evensen
Farge: Sølve Sæther
Medvirkende i filmen: Faduma Mohamud, Enrique Vavik, Emilie H.Andreassen, Erling Borø, Vaiva Kaucerauskaite Hansen, Gustav Thiis-Evensen, Jisu Song, Filip Skorgenes og Una Seland
Laget med støtte fra Fritt Ord og Bergesenstiftelsen.
Videoinstallasjon, lengde 7 min. (loop) Ingen lyd.
Plassering i bygget: 4. etasje i fremmedspråk. Utstillingen står til 01.03.25
Adrift (2020)
Adrift er en videoinstallasjon av billedkunstner Charlotte Thiis-Evensen.
Filmen forsøker å fange noe av den klaustrofobiske og dramatiske følelsen som vi alle kan oppleve iblant, en følelse av å drive av gårde uten kontroll. Denne følelsen kan oppstå når vi står overfor endringene som skjer i et menneske, som i overgangen fra ungdom til voksen, eller de endringene vi må møte kollektivt, som klimaendringer og migrasjon.
I over ti år år har Charlotte Thiis-Evensen laget videoverk som undersøker barn og ungdom i en fase der deres identitet blir formet. I filmene er spørsmålet om personlig frihet sentralt: i hvilken grad har man muligheten til å handle fritt? Thiis-Evensen har studert ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo. I tillegg til kunstproduksjon har hun jobbet som journalist i NRK de siste tjue årene, både med dokumentar og feature-journalistikk.
Fotografer: Sølve Sæther og Carsten Aniksdal
Klipp: Charlotte Thiis-Evensen
Farge: Berit Iren Apke
Assistent: Nina Krogh.
Medvirkende i filmen: Faduma, Saiida og Fawzia Mohamud, Gustav Thiis-Evensen, Enrique Vavik, Christine Grønbech, Stella Gjesdal Hammer og Laura Rosa del Carmen.
Laget med støtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond, Bergesenstiftelsen, Fond for Lyd og bilde, Fritt Ord, Kulturrådet, REV Ocean og Oslo Kommune.
Videoinstallasjon, lengde 8 min. (loop). Ingen lyd.
Plassering i bygget: 4. etasje i fremmedspråk. Utstillingen står til 01.03.25
Kartoteket
I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.
Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.
Plassering i bygget: 4. etasje