Oslo frøbibliotek

Foto: Deichman Torshov

Har du lyst til å låne frø så du kan dyrke i balkongkassa?

Oslo frøbibliotek er et tilbud for urbane hobbygartnere, enten du har en potte på balkongen, en dyrkingskasse, parsell eller hage! Ordningen fungerer slik at du låner frø fra frøbiblioteket på våren. Du sjekker ut frø i skranken på biblioteket, og registrerer deg. Du forsøker deretter å høste frø fra plantene du dyrker, og leverer de tilbake til biblioteket slik at andre kan låne de året etter. Ordningen er basert på tillit.

Oslo frøbibliotek ønsker å bidra til at flere får kunnskap om hvordan man høster frø. Dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene vi har rundt oss, og for å sikre at denne viktige kunnskapen ikke forsvinner. Frøene vil også gradvis tilpasse seg vårt lokalklima og premisser i Oslo.


Hva slags frø kan du låne?

Frøbiblioteket tilbyr sorter som er enkle å høste gode frø fra. Når kunnskapen i befolkningen øker om hvordan produsere gode frø, kan antall arter utvides.

Frøbiblioteket har følgende frøsorter:

- Sukkerert (Ambrosia)

- Buskbønner (Marona)

- Bondebønne (Hangdown)

- Salat (Ekeblad red salad bowl)

- Salat (ekeblad grønn till)

- Salat (Batavia Maravilla)

- Rucola (Ruca)

- Tomat (Norderås busk)

- Pastinakk (Haldblange Weisse)

- Kruspersille (Mooskrause)

- Ringblomst (Calendula officinalis)

- Kornblomst (Centaurea cyanus)

- Pyntekorg (Cosmos bipinnatus)

- Duftende Blomsterert (Lathyrus odoratus)

- Blomkarse (klatrende) (Tropaeolum majus)her

Lær mer om dyrking og høsting

Håndbok for dyrking og frøsanking

I håndboka finner du informasjon om hver frøsort og hvordan du kan høste gode frø fra dem. Håndboka er et pågående arbeid. Du finner den på biblioteket, men kan også lese og laste den ned elektronisk ved å følge denne lenken:

Facebook-gruppe

Bli med og del erfaringer om dyrking og frøsanking på Oslo frøbiblioteks facebook-gruppe, som du finner her:

Har du frø du vil donere?

Hvis du har frø til overs som du vil gi til frøbiblioteket, som ikke er en del av frøbibliotekets opprinnelige frø, kan du legge disse i skuffen merket “eventyrfrø”. Disse frøene legges i en egen skuff, fordi vi ikke kan garantere for kvaliteten på de.