Formidling og fortelling

Utstillinger

Foto: Øystein Thorvaldsen

Om den temporære kunsten i Deichman Bjørvika.

Kunst og temporære utstillinger har flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. Lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere er samlet i Deichman Bjørvika. Vi håper utstillingene kan gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med kunstneriske opplevelser, refleksjon og fascinasjon.

Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst på deres egne premisser.

Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu. De fleste verkene er laget stedsspesifikt eller tilrettelagt for Deichman Bjørvika.


100 colors (2022)

Foto: Øystein Thorvaldsen

Foto: Øystein Thorvaldsen

Emmanuelle Moureaux

Nå kan du oppleve Emmanuelle Moureaux’ eventyrlige 100 colors i Deichman Bjørvika. 10 000 utskårne bokstaver i en åtte meter høy konstruksjon.

100 colors henger som et fargerikt rom over torget i bibliotekets tredje etasje. Den unike installasjonen inngår i en serie hvor Moureaux lar fargene utgjøre selve kunstverkene.

Emmanuelle Moureaux er en fransk arkitekt og designer som i over 25 år har bodd og virket i Japan. Hennes mål er å gi mennesker muligheten til å oppleve farger med sansene, og gjennom det bli mer oppmerksom på alle fargene som omgir oss.

Deichman Bjørvika har selv invitert Moureaux til å utforme verket, som vil henge fram til mai 2023.

Fallen Empires, rising facades (2022)

Gilles & Cecilie

Gilles & Cecilie er et kreativt team som jobber med illustrasjon, interiør, installasjon og veggmaleri. De ble startet i 2006, de holder til i London og består av Gilles Jourdan og Cecilie Maurud Barstad.

I Deichman Bjørvika har Gilles & Cecilie uformet det nye hovedbibliotekets første veggmaleri, en eksplosjon i farger og symbolikk som strekker seg mellom to nisjer i første og tredje etasje.

Kunstnernes egne ord om verket:

Veggmalerier av livets landskap. Vi ser tilbake, er i nuet og ser inn i fremtiden. Vi balanserer det skjøre, det sterke, det morsomme og det triste. Vi legger planer så vi har noe å se frem til og det kanskje uoppnåelige målet er å klatre opp i tårnet for å få oversikt. Kommer livets metronom til å bevege seg jevnt? Vårt landskap er fylt med sterke fundamenter, skjøre fasader, utsikt mot naturen og hylende ulver. Det er musikk, filosofi og penselstrøk. De to maleriene spiller med hverandre, vi ser to sider av samme scene. - Gilles & Cecilie

Talking plants (2020)

Foto: Øystein Thorvaldsen

Simone Hooymans

Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.

Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.

Plassering i bygget: 2. etasje

Donna Vitruviana

Tansiyu Chen

Tansiyu Chen er en kinesisk kunstner som virker fra Oslo. Hennes kunstnerskap er multidisiplinært og blander en rekke uttrykk og materialer.

“Donna Vitruviana” er et mixed media verk skapt over et falskt dilemma.

Det startet med et lite maleri av en hundeier som treffer et hjørne mens hennes to hunder leder henne i to ulike retninger. Chen utviklet så dette metaforiske bildet til en skulptur og en video. En kvinne står klemt opp mot et usynlig hjørne mens hennes to hunder står og tisser på hver sin usynlige vegg. Hun står der drømmende om bli kvitt presset som samfunnet legger på henne om å velge enten eller, for å så fritt løpe ut i verden uten at noe holder henne tilbake.

Materiale: Skulpturer i gips/akryl på lerret/animasjon

Plassering i bygget: 2. etasje - Skjønnlitteratur

Samtidsbiblioteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

Ved musikkscenen i tredje etasje inviterer det myke lilla teppet deg inn i et univers hvor bibliotekets tankegang snus på hode. Samtidsbiblioteket er et lite omvendt bibliotek i biblioteket. Det er fylt med rene uskrevne bøker hvor alle kan få muligheten til å bli en forfattere, illustratør eller kunstner.

I samtidsbiblioteket oppfordres Deichmans publikum til å gi tilbake til biblioteket gjennom å dele sine historier, tanker og ideer, eller fortsette historiene andre besøkende allerede har startet.

Grunnet smittevern ber vi deg ta med egen blyant eller penn.

Plassering i bygget: 3. etasje

Treverk

Foto: Istvan Virag / KUNSTDOK

Joakim Blattmann

Treverk er en serie installasjonsarbeider med utgangspunkt i lydopptak av små bevegelser på innsiden av trær. I et tre vil naturlige mekanismer som vridninger inne i trestammen eller bevegelser fra insekter som lever under barken også avgi lyd, men disse signalene befinner seg skjult i selve materialet eller ved et så lavt volum at vår hørsel ikke kan oppfatte det. I Treverk gjør Joakim Blattmann opptak av slik lydinformasjon for så å gjøre det hørbart for menneskeøret.

Joakim Blattmann arbeider med en akustisk mikroverden hvor han forstørrer og fremhever skjult lydmateriale, og dokumenterer kompleksiteten i den lydlige informasjonen som finnes i naturen. (Biosignaler hentet fra installasjonens trær styrer hvordan lydmaterialet spilles av. Trærne som opptakene er gjort i utgjør installasjonens skulpturelle del, og ved bruk av kontakthøyttalere festet til disse formes lyden av treet før den når ut i rommet. Trærne blir derfor en viktig del av selve høyttaleren. Skulpturene som vises ved Deichman Bjørvika var del av separatutstillingen Treverk (18) ved Buskerud Kunstsenter våren 2022.

Materiale: trær, stein, kontakthøyttalere, diverse elektronikk

Kaia Hugin: Motholic Mobble 3/8/11

Sommeren og høsten 2022 viser Deichman Bjørvika i samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling 3 av verkene til videokunstner Kaia Hugin.

Kaia Hugin har utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen, og bakgrunn fra dans og studier i kunsthistorie. I verkene sine bruker hun gjerne kroppen til å uttrykke komplekse, nonverbale følelser.

Begrepet Motholic Mobble ble introdusert av Hugin i 2008 som første del av en serie videoperformancer. Ordet er konstruert av kunstneren, og tar utgangspunkt i «motilitet», som innen fysikk og medisin refererer til en ikke-viljestyrt bevegelse. «Mobbel» er som visuelt babbel; noe usammenhengende, uten mål eller mening. Tankene går til Sisyfos, som ifølge de greske mytene er dømt av gudene til å rulle en stein opp et fjell, men for hver gang han når toppen, ruller steinen ned igjen, og Sisyfos må repetere oppgaven.

De tre verkene fra Motholic Mobble serien som vises er alle tre en del av Oslo kommunes kunstsamling; Motholic Mobble part 3 ( 2009), Motholic Mobble part 8 (2011) og Motholic Mobble part 11 (2022).

Foto: Øystein Thorvaldsen

Motholic Mobble 3 (2009)

Motholic Mobble part 3 viser en kvinne (kunstneren selv) som med monoton sirkelbevegelse kompromissløst graver seg sakte ned i bakken ved hjelp av sin egen kropp og muskelkraft. Kameravinklingen veksler mellom utsyn over et mektig landskap og nært fokus på bakkenivået hvor vi blir vitne til et direkte og sanselig møte mellom menneske og natur. Med en hårfin balanse mellom desperasjon og humor skildres det hvordan kvinnen i videoen med sitt nærmest håpløse prosjekt griper inn i og setter spor i landskapet. Samtidig kan det virke som en søken etter beskyttelse, eller et ønske om å knytte seg til og bli ett med naturen.

Lengde: 06:38 min

Fotograf: Tor Willy Ingebrigtsen

Foto: Øystein Thorvaldsen

Motholic Mobble 8 (2011)

I Motholic Mobble part 8 befinner vi oss i et mørkt, kjølig rom og ser en kvinne (kunstneren selv) som ligger balanserende på en krakk og tar svømmetak ut i lufta. Uten svømmetakene ville hun sannsynligvis falt av krakken. Det er noe tvetydig over de kraftfulle, repeterende bevegelsene som allikevel ikke får henne av flekken. Det er som i et mareritt der man løper, men ikke kommer noen vei. I følge kunstneren viser verket skjørhet og styrke på en gang, en streben etter balanse i en ellers kaotisk tilværelse. Det er noe dyrisk over bevegelsene. Kanskje ligger en søken etter reptilhjernen og det primitive i bunn? En hoppekreps eller en krill reflekterer ikke over de bevegelser den tar; den bare gjør, og handler på instinkt for å overleve.

Lengde: 04:46 min

Fotograf: Tor Willy Ingebrigtsen

Foto: Øystein Thorvaldsen

Motholic Mobble 11 (2022)

I Motholic Mobble part 11 klatrer en kvinne (kunstneren selv) i enkle hverdagsklær opp i et stort furutre ute i skogen et sted. Lett og koreografisk beveger hun seg fra grein til grein. Treklatringen hennes blir likevel raskt til noe mer enn en fysisk øvelse. Kroppen smyger seg tett på stammen, hviler på greiner, hender stryker over barken, griper og glipper. Bruken av vekslende nærbilder, kameravinklingen og ikke minst musikken skaper en filmatisk reise inn i naturen. Under de nesten 15 minuttene filmen varer blir vi tatt med på en serie vekslende naturopplevelser. Treet og skogen blir ramme for symbiotisk harmoni, ro og hvile, dramatikk, frykt og avslutningsvis; hig etter frihet. Alt springer ut fra det enkle oppsettet; kvinnen i treet.

Lengde: 14:43 min

Fotograf: Tor Willy Ingebrigtsen

Komponist: Ginge Anvik

Kartoteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.

Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.

Plassering i bygget: 4. etasje

Disse bibliotekene har "Utstillinger"