Formidling og fortelling

Utstillinger

Foto: Øystein Thorvaldsen

Om den temporære kunsten i Deichman Bjørvika.

En nyhet i Bjørvika er at utstillinger og kunst har flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. Lokale og internasjonale kunstnere, kunststudenter og illustratører er samlet for å gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med engasjement, ettertanke og fascinasjon. Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst og ta del i verkene.

Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu, sammen med utstillingsdesigner Tua Broms og utstillingsmedarbeider Fatou Åsbakk. De fleste verkene er laget stedsspesifikt for Deichman Bjørvika.


Talking plants

Foto: Øystein Thorvaldsen

Simone Hooymans

NB! Lyden er ikke tilgjengelig grunnet smittevern.

Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.

Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.

Plassering i bygget: 2. etasje

Samtidsbiblioteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

NB! Samtidsbiblioteket er midlertidig stengt grunnet smittevern.

Midt i kjernen av tredje etasje vokser et 6 meter bredt og 3 meter høyt konkylieformet rom opp av et organisk formet lilla teppe. Et rom som fjerner biblioteket rundt deg og skaper en illusjon av å være samlet under Deichman Bjørvikas unike tak med fokus opp og ut i fantasien. Dette er Samtidsbiblioteket. Et lite omvendt bibliotek i biblioteket med over 1000 uskrevne hvite bøker som venter på å bli fylt.

I samtidsbiblioteket oppfordres Deichmans publikum til å gi tilbake til biblioteket gjennom å dele sine historier, tanker og ideer, eller fortsette historiene andre besøkende allerede har startet.

Plassering i bygget: 3. etasje

Renate Thor

Foto: Øystein Thorvaldsen

Renate Thor

I Deichman Bjørvika skal noen av nisjene overtas av utvalgte kunstnere. Første kunstner ut er Renate Thor, som med tepper, tapet og tekstiler har skapt et unikt grafisk uttrykk som inntar hele rommet.

Renate Thor er en Oslobasert illustratør og kunstner. Hun jobber analogt med papirklipp for å skape sine fargerike mønstre før de digitaliseres.

Plassering i bygget: 3. etasje

Kartoteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

NB! Kartoteket er midlertidig stengt grunnet smittevern.

I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.

Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.

Plassering i bygget: 4. etasje

Fit in Bug out 3 (2019)

Foto: Deichman

Morten Jensen Vågen

Morten Jensen Vågen leker med tanken om ha sitt eget private rom midt i byen og har laget en skulptur som tar utgangspunkt i avfallssekker fra byrommet i Oslo.

Skulpturen er inspirert av kamuflasjetelt og spionutstyr, og har et sotet vindu på toppen hvor man kan kikke ut uten at noen kan se inn.

Plassering i bygget: 1. etasje

Disse bibliotekene har "Utstillinger"