Formidling og fortelling

Utstillinger

Foto: Øystein Thorvaldsen

Om den temporære kunsten i Deichman Bjørvika.

En nyhet i Bjørvika er at utstillinger og kunst har flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. Lokale og internasjonale kunstnere, kunststudenter og illustratører er samlet for å gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med engasjement, ettertanke og fascinasjon. Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst og ta del i verkene.

Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu, sammen med utstillingsdesigner Tua Broms og utstillingsmedarbeider Fatou Åsbakk. De fleste verkene er laget stedsspesifikt for Deichman Bjørvika.


Paper Drawing # 31 & Paper Incidents # 1

Foto: Øystein Thorvaldsen

Marit Roland

Med kun papir som materiale tegner den norske kunstneren Marit Roland med papiret i stedet for på det og skaper tredimensjonale, romlige, stedsspesifikke installasjoner og skulpturer.

Paper Drawing # 31 er skapt for publikum både i og utenfor biblioteket i Bjørvika, og er en del av hennes serie «Paper Drawing» der hun utfordrer tegning som konsept.

Paper Incidents # 1 er en samling tegninger i papir der kraften fra et hvert enkelt håndtrykk avgjør den skulpturelle tegningens form.

Plassering i bygget: 1. etasje

Talking plants

Foto: Øystein Thorvaldsen

Simone Hooymans

NB! Lyden er ikke tilgjengelig grunnet smittevern.

Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.

Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.

Plassering i bygget: 2. etasje

Samtidsbiblioteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

NB! Samtidsbiblioteket er midlertidig stengt grunnet smittevern.

Midt i kjernen av tredje etasje vokser et 6 meter bredt og 3 meter høyt konkylieformet rom opp av et organisk formet lilla teppe. Et rom som fjerner biblioteket rundt deg og skaper en illusjon av å være samlet under Deichman Bjørvikas unike tak med fokus opp og ut i fantasien. Dette er Samtidsbiblioteket. Et lite omvendt bibliotek i biblioteket med over 1000 uskrevne hvite bøker som venter på å bli fylt.

I samtidsbiblioteket oppfordres Deichmans publikum til å gi tilbake til biblioteket gjennom å dele sine historier, tanker og ideer, eller fortsette historiene andre besøkende allerede har startet.

Plassering i bygget: 3. etasje

Renate Thor

Foto: Øystein Thorvaldsen

Renate Thor

I Deichman Bjørvika skal noen av nisjene overtas av utvalgte kunstnere. Første kunstner ut er Renate Thor, som med tepper, tapet og tekstiler har skapt et unikt grafisk uttrykk som inntar hele rommet.

Renate Thor er en Oslobasert illustratør og kunstner. Hun jobber analogt med papirklipp for å skape sine fargerike mønstre før de digitaliseres.

Plassering i bygget: 3. etasje

The Door (2020)

Foto: Deichman

Hasan Daraghmeh

Hasan Daraghmeh arbeider med film, foto og ulike medier. Hans kunstnerskap utforsker relasjonen mellom person og sted, ofte med fokus på minner, tid og rom i relasjon med den digitale ære som vi alle lever i. Hasan Daraghmeh er pprinnelig fra Nablus, Palestina og er bosatt i Trondheim.

I The Door utspiller det seg to motsatte bevegelser hvor et ukjent rom først åpner seg for så å lukke seg igjen. En repeterende invasjon fylt med lys, som går over i et stadig voksende mørke. Et bilde på vår verden som den siste tiden har blitt så begrenset og hvor vi går i loop gjennom de samme dørene igjen og igjen.

Plassering i bygget: 3. etasje ved musikkscenen

Visningstid: 16.11.20 - 15.02.21

Kartoteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

NB! Kartoteket er midlertidig stengt grunnet smittevern.

I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.

Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.

Plassering i bygget: 4. etasje

Fit in Bug out 3 (2019)

Foto: Deichman

Morten Jensen Vågen

Morten Jensen Vågen leker med tanken om ha sitt eget private rom midt i byen og har laget en skulptur som tar utgangspunkt i avfallssekker fra byrommet i Oslo.

Skulpturen er inspirert av kamuflasjetelt og spionutstyr, og har et sotet vindu på toppen hvor man kan kikke ut uten at noen kan se inn.

Plassering i bygget: 4. etasje

Boksen

Foto: Øystein Thorvaldsen

Utvikler: Void og Deichman utstillinger

NB! Samtidsbiblioteket er midlertidig stengt grunnet smittevern.

Designstudioet Void har utviklet pilotprosjektet Boksen i samarbeid med Deichman utstillinger. Boksen fremstår som et kaleidoskop, som setter oss som brukere i sentrum av den visuelle opplevelsen.

Boksen er kun for en person av gangen, barn må gjerne besøke den sammen med en voksen. Piloten er utviklet med støtte fra Nasjonalbiblioteket.

I Boksen vises verket Untitled NO.2 (Swan Lake) av Hasan Daraghmeh.

Plassering i bygget: 3. etasje

Disse bibliotekene har "Utstillinger"