Formidling og fortelling

Utstillinger

Om den temporære kunsten i Deichman Bjørvika.

En nyhet i Bjørvika er at utstillinger og kunst har flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. Lokale og internasjonale kunstnere, kunststudenter og illustratører er samlet for å gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med engasjement, ettertanke og fascinasjon. Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst og ta del i verkene.

Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu, sammen med utstillingsdesigner Tua Broms og utstillingsmedarbeider Fatou Åsbakk. De fleste verkene er laget stedsspesifikt for Deichman Bjørvika.


Paper Drawing # 31 & Paper Incidents # 1

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Marit Roland

Med kun papir som materiale tegner den norske kunstneren Marit Roland med papiret i stedet for på det og skaper tredimensjonale, romlige, stedsspesifikke installasjoner og skulpturer.

Paper Drawing # 31 er skapt for publikum både i og utenfor biblioteket i Bjørvika, og er en del av hennes serie «Paper Drawing» der hun utfordrer tegning som konsept.

Paper Incidents # 1 er en samling tegninger i papir der kraften fra et hvert enkelt håndtrykk avgjør den skulpturelle tegningens form.

Plassering i bygget: 1. etasje

Talking plants

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Simone Hooymans

Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.

Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.

Plassering i bygget: 2. etasje

Samtidsbiblioteket

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

Midt i kjernen av tredje etasje vokser et 6 meter bredt og 3 meter høyt konkylieformet rom opp av et organisk formet lilla teppe. Et rom som fjerner biblioteket rundt deg og skaper en illusjon av å være samlet under Deichman Bjørvikas unike tak med fokus opp og ut i fantasien. Dette er Samtidsbiblioteket. Et lite omvendt bibliotek i biblioteket med over 1000 uskrevne hvite bøker som venter på å bli fylt.

I samtidsbiblioteket oppfordres Deichmans publikum til å gi tilbake til biblioteket gjennom å dele sine historier, tanker og ideer, eller fortsette historiene andre besøkende allerede har startet.

Plassering i bygget: 3. etasje

Renate Thor

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Renate Thor

I Deichman Bjørvika skal noen av nisjene overtas av utvalgte kunstnere. Første kunstner ut er Renate Thor, som med tepper, tapet og tekstiler har skapt et unikt grafisk uttrykk som inntar hele rommet.

Renate Thor er en Oslobasert illustratør og kunstner. Hun jobber analogt med papirklipp for å skape sine fargerike mønstre før de digitaliseres.

Plassering i bygget: 3. etasje

Flooded McDonalds (2008)

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Superflex

Den danske kunstnergruppen Superflex arbeider med politisk samtidskunst, og har de siste årene hatt større soloutstillinger ved Tate Modern i London og Copenhagen Contemporary.

I videoverket Flooded McDonalds fra 2008 har Superflex bygget en fullformats tro kopi av en McDonalds restaurant som sakte fylles med vann. Verket ble første gang vist ved South London Gallery i 2009, og er også vist ved en rekke andre store kunstinstitusjoner. Dette er første gang verket vises i Norge.

Plassering i bygget: 3. etasje

Tidspunkt: 18.06 -15.10.20

Kartoteket

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.

Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.

Plassering i bygget: 4. etasje

700 kunst

Studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO)

Deichman utstillinger og Kunsthøgskolen i Oslo har sammen invitert masterstudenter fra Medium- og materialbasert kunst til å skape nye arbeider i kunstavdelingen i Deichman Bjørvika. Studentenes oppgave har vært å skape verk for det offentlige rom med ulike former for publikumsinteraksjon. Felles for arbeidene er at de alle er skapt med fokus på materiale og håndverk.

Plassering i bygget: 4. etasje

Tidspunkt: 18.06 – 31.10.20

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Karin Andrea Wyssenbach Røsaker: Ønsker, håp og drømmer

Karin A. W. Røsaker vil undersøke hvor viktig et ønske er. Hva gjør det med deg? Kanskje er det starten på noe stort. Du kan ha båret på det lenge, eller kanskje det dukket opp akkurat nå.

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Freja Burgess: Refleksjon

Freja Burgess sin installasjon tar utgangspunkt i tegninger av nylige erfaringer, observasjoner og hverdagsobjekter, samt en fascinasjon for den delvis transparente egenskapen til silke.

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Karen Pettersen: Tiere und keine tiere

Karen Pettersens arbeider tar ofte utgangspunkt i hverdagslige objekter eller fragmenter som hun forskyver eller bygger om til nye tankebilder. Montasjene i dette prosjektet tar utgangspunkt i utgåtte bøker fra det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg.

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Anna Weilhartner: Deichman Bjørvika 28.mars - 31. desember 2020

Anna Weilhartner ønsker å invitere til et møtested mellom mennesker og boksider, mellom objekter, minner og samtid. Hun er opptatt av bokens potensiale for dialog og fortelling. Et sted hvor poesi, virkelighet og fantasi kan møtes.

Katri Paunu: Soft Stones

Soft Stones består av flere store tekstilskulpturer som inviterer deg til å slappe av, sitte ned og lytte. Lyden, teksturen og fargene ønsker å utdype den usynlige, rare skjønnheten som vi kan finne i og rundt oss alle.

Boksen

- Foto: Øystein Thorvaldsen

Utvikler: Void og Deichman utstillinger

Deichman har sammen med Void utviklet en pilot som utforsker hvordan vår tilstedeværelse påvirker det vi opplever. Boksen veksler mellom ulike visuelle opplevelser definert av tid på døgnet og brukers bevegelser i boksen.

Piloten er laget med støtte fra Nasjonalbiblioteket.

Plassering i bygget: 3. etasje

Disse bibliotekene har "Utstillinger"