Formidling og fortelling

Utstillinger

Foto: Øystein Thorvaldsen

Om den temporære kunsten i Deichman Bjørvika.

En nyhet i Bjørvika er at utstillinger og kunst har flyttet inn i biblioteket og er gjort tilgjengelig for alle. Lokale og nasjonale kunstnere er samlet for å gi publikum små pauser fra hverdagen fylt med engasjement, ettertanke og fascinasjon. Utstillingene går gjennom hele biblioteket og inviterer både store og små til å oppleve kunst og ta del i verkene.

Utstillingene ved Deichman Bjørvika er kuratert av utstillingsansvarlig Erik Kaspartu sammen med utstillingsdesigner Tua Broms. De fleste verkene er laget stedsspesifikt for Deichman Bjørvika.

De temporære utstillingene er for øyeblikket sterkt begrenset grunnet smittevernstiltak. Vi planlegger nye utstillinger og kunstverk fra juni så fremt situasjonen tillater det. Vi vil blant annet vise kunst fra John Raustein, Tori Wrånes, Ingrid Torvund og Kiyoshi Yamamoto sommeren 2021.


Talking plants

Foto: Øystein Thorvaldsen

Simone Hooymans

NB! Lyden er ikke tilgjengelig grunnet smittevern.

Simone Hooymans er en nederlandsk kunstner bosatt i Hardanger. Hun skaper fargerike animerte univers ut fra håndmalte akvareller, og har deltatt med disse på en rekke utstillinger og filmfestivaler.

Talking Plants er et videoverk laget spesielt til åpningen av Deichman Bjørvika. Videoinstallasjonen viser en fiktiv botanisk verden med et lydbilde satt sammen av tolv utvalgte nasjonale og internasjonale musikere. Miljøet vi møter i videoverket er også gjengitt i tapet som dekker begge sider av nisjen.

Plassering i bygget: 2. etasje

Vil støvet følge etter meg (2017)

Foto: Beatrice Guttormsen

Beatrice Guttormsen

Beatrice Guttormsen jobber med installasjoner, tekst og tresnitt. Hun tar utgangspunkt i de spor hennes egne handlinger og tilstedeværelse skaper. Derfor har vi valgt å plassere hennes store tekstverk i avdelingen for skjønnlitteratur.

Vil støvet følge etter meg, består av ord og setninger fra kunstnerens egne dagbøker. Skjært ned i treplater og overført til papir. Verket er 15 meter langt og består av i alt 62 trykk.

Teknikk: Tresnitt på papir, 1500x110 cm

Plassering i bygget: 2. etasje

Samtidsbiblioteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

Ved musikkscenen i tredje etasje inviterer det myke lilla teppet deg inn i et univers hvor bibliotekets tankegang snus på hode. Samtidsbiblioteket er et lite omvendt bibliotek i biblioteket. Det er fylt med rene uskrevne bøker hvor alle kan få muligheten til å bli en forfattere, illustratør eller kunstner.

I samtidsbiblioteket oppfordres Deichmans publikum til å gi tilbake til biblioteket gjennom å dele sine historier, tanker og ideer, eller fortsette historiene andre besøkende allerede har startet.

Grunnet smittevern ber vi deg ta med egen blyant eller penn.

Plassering i bygget: 3. etasje

Kartoteket

Foto: Øystein Thorvaldsen

Deichman utstillinger

NB! Kartoteket er midlertidig stengt grunnet smittevern.

I fjerde etasje har hovedbibliotekets gamle bildearkiv fått sin plass. I kartoteket kan du selv oppdage det gamle hovedbibliotekets billedarkiv, som i tiår har vært bortgjemt på loftet på Hammersborg. Arkivet inneholder en fantastisk samling bilder med tilhørende beskrivelser bygget opp gjennom nærmere 100 år. Man kan si det utgjør et slags fysisk bildesøk på Google, utvalgt og nøye organisert av bibliotekarer gjennom flere generasjoner.

Kunstneren Rikke Sund Carlsen har satt sammen en rekke små univers som utforsker kartotekets mangfold og bredde. Universene har nå blitt en organisk del av kartoteket.

Plassering i bygget: 4. etasje

Fit in Bug out 1, 2 og 3 (2019)

Foto: Deichman

Morten Jensen Vågen

Morten Jensen Vågen leker med tanken om sine eget private rom midt i byen og har laget en skulpturer som tar utgangspunkt i byrommet i Oslo.

Deichman viser tre av disse skulpturene som på ulik måte er en kommentar til de byrom vi omgås med i vår hverdag.

Plassering i bygget: 1. og 4. etasje

Mens vi synger kjente sanger på full fart inn i tunnelen i total bevisstløshet (2018)

Foto: Beatrice Guttormsen

Beatrice Guttormsen

I kunstavdeligen viser vi et stort arbeid i tresnitt av Beatrice Guttormsen. Verket er sort og monumentalt, men forholder seg på samme måte til de luftige tankene som ofte fyller våre hoder.

Beatrice omtaler det som en tankestrøm; mine løse tanker, drømmer, følelser og opplevelser. Skjært direkte inn i treplatene i mars måned 2018. Som en dagbokside, revet ut, brettet sammen, og puttet i lommen.

Teknikk: Tresnitt på papir, 440x310 cm

Plassering i bygget: 4. etasje

Disse bibliotekene har "Utstillinger"