Gjester til Groruddalen litteraturfestival 2024
GroLitt-programmet er lokalt forankret og viser fram mange forfattere som kommer fra eller bor i Groruddalen, i tillegg til andre utvalgte forfattere, kunstnere og utøvere av mange slag.
Gjester
Marte Heian-Engdal (f. 1981) er historiker, forfatter og en av våre fremste eksperter på Midtøsten. Hun har undervist på Universitetet i Oslo, vært seniorforsker ved PRIO, assisterende direktør for NOREF, og har lang erfaring fra arbeid med internasjonalt konfliktdiplomati. Hun har bodd flere år i Midtøsten, og reist dit jevnlig for å forstå konfliktene, historiene og menneskene som preger denne urolige regionen.
Yohan Shanmugaratnam (f. 1979) er journalist i Klassekampen og sakprosaforfatter. Hans første bok "Vi puster fortsatt" (Manifest), om rasisme og røtter, ble kåret av Aftenposten til en av årets beste bøker i 2020. Han vant Bokhandelens sakprosapris 2021 for sin andre bok, "Bruddet: Byen som ville ha brexit" (Press). Hans siste bok er "Hjertet i to: Seks måneder med Karpe" (Bonnier), som kom i 2022. Shanmugaratnam er utdannet samfunnsgeograf fra UiO.
Arve Hansen (f. 1985) har jobbet, studert og drevet feltarbeid i Ukraina, Belarus og Russland siden 2006. Han har en doktorgrad fra Universitetet i Tromsø og har skrevet tre bøker om Ukraina. Nå jobber han med dokumentasjon av krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd i Den norske Helsingforskomité.
Atle Grønn (f. 1971) er professor i slavisk språkvitenskap (ukrainsk og russisk) ved universitetet i Oslo. Internasjonal mester i sjakk, forfatter og fast skribent for Aftenposten og Dag og Tid.
Mira Hussain (f. 2003) er oppvokst i Oslo og studerer for tiden på skrivekunstakademiet i Bergen. "Hjertet er ei rabiat bikkje" er hennes debut som forfatter.
Jo Skaansar (f. 1984) er en bassist, komponist og psykolog fra Lillehammer, utdannet fra Jazzlinja ved NTNU, Norges Musikkhøgskole i Oslo og Universitetet i Oslo. Han jobber i inn- og utland med eget band og en rekke artister og band innen jazz og folkemusikk. Skaansar har medvirket som bassist på over 60 plateutgivelser, og utgitt ut tre album under eget navn.
Åsmund Gylder er artist, styreleder i foreningen One People og leder av konseptet Lif Laga – som i 2022 mottok Oslo kommunes frivillighetspris, Høybråten Lions ærespris og Isabella Green Sogns inspirasjonspris. Han var også i 2022 nominert til årets Osloborger! Men vi kjenner han nok alle på Stovner som en ildsjel uten like.
Zeshan Shakar er en statsviter og forfatter fra Stovner i Groruddalen. For bøkene sine har han blant annet mottatt Tarjei Vesaas debutantpris og Bokhandlerprisen. Han har også bidratt med tekster til flere antologier og sammen med Don Martin skrev han teaterstykket Linje 5 som ble satt opp på Det norske teatret. Kan du høre byen puste ut er hans fjerde bok.
Don Martin er en artist og tekstforfatter fra Romsås i Groruddalen. Han har blant annet gitt ut flere album sammen med Tommy Tee og et med svenske Promoe. Sammen med Fela og Castro utgjør han kollektivet Blokk til blokk. Martin regnes blant pionerene i norsk hiphop og var tidligere med i Gatas Parlament.
Abid Raja (1975) er advokat, politiker og forfatter. Han har ble tildelt Fritt Ord-prisen i 2010 for å ha tatt det multikulturelle Norge på pulsen med sine dialogmøter om tvangsekteskap, opptøyer og innvandring. I sin siste roman, "Vår ære og vår frykt" (2024), ser han etter nye sammenhenger og radikale løsninger som gjør det mulig for muslimer og ikke-muslimer i Europa å leve godt side om side.
Knut Nærum (f. 1961) er en av Norges mest folkekjære TV-underholdere, forfattere og satirikere. Han er kanskje mest kjent som fast paneldeltaker i Nytt på nytt gjennom mange år. Men han er også en allsidig forfatter som står bak flere romanprosjekter, barnebøker, tegneserieutgivelser og teaterstykker.
Sanger, poet og forteller Sarah Camille Osmundsen er født i Paris, og vokst opp i Oslo, med røtter fra Martinique på mors side og Stavanger på fars side. Også kunstnerisk flyter Sarah stadig fritt mellom mange verdener, og som sanger, poet og forteller har Sarah et særegent uttrykk og en utstråling som treffer både hennes unge og voksne publikum.
Sangeren og oudspilleren Nawar Alnaddaf kommer fra Syria, hun har en bachelor i arabisk musikk og nå studerer hun ved Norges Musikkhøgskole. I musikken til Nawar Alnaddaf opplever vi et meningsfullt møte mellom arabisk musikk og andre musikktradisjoner.
Helene Voldner har jobbet i Deichman i flere år, blant annet på Furuset bibliotek og aktivitetshus, Deichman Bjørvika, og sist som prosjektleder på Demo Linderud. Hun har tidligere jobbet med litteraturfestivaler og ulike formidlingsprosjekter innen litteratur, og er nå leder for Norsk Bibliotekforening.
Hilde Østby er forfatter og journalist. Hun romandebuterte i 2013 med Leksikon om lengsel. Nå er hun aktuell med romanen Jeg elsker Dickens, som har fått strålende mottakelse fra kritikere. Østby jobber også som litteraturkritiker i Aftenposten, og har en utdannelse i idèhistorie.
Karoline vokste opp i en blokkleilighet på Veitvet med en far fra tidligere Jugoslavia og en mor fra Norge. Hun er aktuell med sin debut-roman «Divnas bok». Her treffer vi Divna som opplever hvordan krigen i farens hjemland påvirker hennes oppvekst og det Jugoslaviske miljøet i Oslo. Karoline jobber til vanlig som kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.
Mercy er utdannet sosionom og har jobbet med ungdom siden hun var det selv. I sitt kunstneriske- og profesjonsvirke har hun særlig jobbet med minoritetsungdom og har hatt fokus på forebyggende arbeid. Mercy har vært aktivt utøvende dansekunster siden 2011.
Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er en kritikerrost og allsidig forfatter, som skriver for både barn, ungdom og voksne. Hans forfatterskap speiler hans bakgrunn som adoptivbarn fra et asiatisk land, følelsen av utenforskap og jakten på identitet og tilhørighet. I tillegg har Tjønn jobbet som kulturjournalist, litteraturkritiker og som forlagsredaktør i Samlaget og leder av Den norske Forfatterforening. I høst gir Brynjulf Jung Tjønn ut boka "Norsk kjærleik".
Benyamin Farnam er en forfatter, fotograf og poet som kom til Norge som fribyforfatter. Han måtte flykte fra hjemlandet sitt på grunn av sitt aktivistarbeid og sine politiske synspunkter. For tiden jobber han med temaet asyl og er aktiv i skeive miljøer som skaper kunnskap, i tillegg til å være styreleder i Salam.
Nikolai Heuer er hornist og musiker bosatt på Rødtvet. Han har sin utdannelse fra Norges musikkhøgskole, og jobber i dag som frilanser. Som frilanser har han vært engasjert av orkestre og profesjonelle korps til prosjekter over hele landet.
"Flanelldrøm" er en intim duett mellom to skeive, maskuline damer (butcher) i et landskap av flanellskjorter, av og med danserne og koreografene Ann-Christin Kongsness og Marte Sterud. Endelig får butch-on-butch relasjoner den episke kjærlighetshistorien de fortjener.
Kristin Valla (f. 1975) er oppvokst i Finneidfjord i Nordland. Hun er forfatter, journalist og redaktør. Hun debuterte som 25-åring med romanen "Muskat", som er oversatt til syv språk. I 2019 ga hun ut romanen "Ut av det blå", som ble nominert til Bokhandlerprisen, og i fjor kom "Egne steder".
Nhu Diep (f. 1978) er født i Vietnam og vokst opp i Norge. Hun debuterte som barnebokforfatter i 2011, og har utgitt flere barnebøker og den illustrerte kortprosasamlingen "Forevig siden" (2016). I 2023 ga hun ut den kritikerroste biografiske romanen "Ild, tenner, vann, tunge", som trolig er den første boken med stemme fra det norsk-vietnamesiske miljøet.
Rana Issa (f. 1977) er en libanesisk-palestinsk forfatter, oversetter og kurator. Kunstnerisk leder for Masahat, festival for arabisk kunst og kultur og fast kritiker i Vinduet. Hun gir ut en bok snart om familien sin.
Mustafa Hasan er en fremadstormende artist som har vunnet hjertene til mange gjennom sin sterke historie og talent. Etter en lang kamp for å bli i Norge, har han nå funnet sin plass i musikken. Med en unik stemme og ektefølt lidenskap skaper Mustafa låter som treffer både hjerte og sjel.
Nisrin Maktabi-Barkouki er direktør for Norsk barnebokinstitutt. Hun har jobbet som leder for Deichmanbibliotekene i bydel Søndre Nordstrand, seniorrådgiver på Nasjonalbiblioteket og som spesialkonsulent ved Det flerspråklige bibliotek. Nisrin har i flere perioder sittet som utvalgsmedlem i Kulturrådets vurderingsutvalg for oversatt litteratur og som leder for Norsk Pen sitt flerkulturelle utvalg.
Eilert Berre Ellefsen (f. 1995) er samfunnsforsker og samfunnsgeograf med bred erfaring fra stedsanalyser og behovskartlegging. Han jobber i Rodeo, et tverrfaglig arkitektkontor med prosjekter innenfor arkitektur og samfunnsvitenskap som har pågående prosjekter både på Kalbakken og Bjerke.
Silje Bekeng-Flemmen (f. 1984) er forfatter og journalist og har skrevet flere bøker. Hennes siste bok «Inn i vårt mørke hus» er en mørk fortelling som blant annet rommer flytting av skolegrenser og hva det gjør med lokalsamfunnet. Handlingen foregår i det fiktive Åsgård, men det er klare paralleller til debattene som har foregått i blant annet Oslo de siste årene.
Agnes Fauske (f. 1992) er forsker og har nylig levert doktorgrad ved Institutt for Sosiologi og Samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo. Hun har flere verv, blant annet i Norsk sosiologforening og starter i ny jobb som forsker på KIFO i løpet av høsten.
Veronica Salinas (f. 1977) er utdannet skuespiller, forfatter og litteraturviter, og har skrevet dramatikk, musikk og bøker.
Hun er født i Argentina og flyttet til Norge i 2001.
Hun har skrevet åtte bøker: barnebøkene Reisen (2012), Sulten (2016), Skyggen (2018) og Slem (2021), illustrert av Camilla Engman og utgitt på Magikon Forlag. En roman "OG" (2016, Cappelen Damm), en diktsamling "Kyss fra årstidene" (2022. Tanta Ceniza Editora) og to sakprosabøker: "Å lese for andre" (2018) og "Å møtes gjennom litteraturen" (2019), begge utgitt av organisasjonen Leser søker bok. Ny bok kom nå nylig; "Vannlilje på havet" (2024).