Møter du ukrainske flyktninger? Tips dem om biblioteket!

Foto: Erik Thallaug

Er du i kontakt med flyktninger fra Ukraina? Tips dem gjerne om Deichmans tilbud! Hos oss finner de e-bøker og elektroniske tidsskrifter på ukrainsk og russisk, i tillegg til arrangementer for ukrainske flyktninger i alle aldre, språkkafeer for de som vil øve seg på norsk og gode steder å være for hele familien uten at man trenger å bruke en krone.

Ласкаво просимо в Осло! Ласкаво просимо до вашої бібліотеки!

Laskavo prosymo v Oslo! Laskavo prosymo do vashoyi biblioteky!

Velkommen til Oslo! Velkommen til biblioteket ditt!


Bli låner

Hva kreves for å bli låner hos Deichman som flyktning?

- Du må bo i Norge.

- Du må ha personnummer, D-nummer, eller DUF-nummer. (DUF-nummeret er registreringsnummeret i UDIs datasystem og er det første man får når man som flyktning kommer til Norge). Husk å ta med legitimasjon!

- Du må akseptere lånereglene våre.

- Du må komme innom et av våre bibliotek i betjent åpningstid for å registrere deg.

- Barn under 15 år må møte opp på biblioteket sammen med foreldre/ foresatte for å registrere seg.

E-bøker & lydbøker

Med appen Libby kan du enkelt låne, lese og lytte til e-bøker og e-lydbøker på ukrainsk og russisk. Vi har kjøpt inn flere ukrainske bøker på Libby og kan nå tilby 280 titler på ukrainsk og 200 titler på russisk, inkludert lydbøker.

Aviser & tidsskrifter

I appen Press Reader finnes det fem aviser og 40 tidsskrifter på ukrainsk, pluss 60 aviser og en rekke tidsskrifter på russisk.

Arrangementer

Flere av bibliotekene våre lager arrangementer som er rettet mot ukrainske flyktninger i alle aldre, språkkaféer for de som vil øve seg på norsk og tilbyr gode steder å oppholde seg for hele familien uten at man trenger å bruke en krone. Arrangementene vil bli lagt ut fortløpende.

Bokgaver

Har du bøker på ukrainsk som du vil gi bort?

Vi er spesielt interessert i bøker for barn og ungdom, men vi setter stor pris på alle ukrainskspråklige bøker som er i god stand.

Vi har for tiden ikke mulighet til å ta imot bokgaver på andre språk enn ukrainsk.

Hvis vi få inn mer enn vi selv kan låne ut, sender vi bøker videre til Det flerspråklige bibliotek (DFB), som låner ut til folkebibliotek over hele landet.

Bøkene kan du levere på et hvilket som helst Deichman-bibliotek.

Tusen takk! <3

14 poeter på 14 dager

Fjorten poeter på fjorten dager er en gjendiktningsdugnad til støtte for Ukraina, etter et initiativ fra lokalbibliotekene i Deichman. Hver dag klokka to i to uker har vi lagt ut en gjendiktning av en eller flere dikt av ukrainske poeter.

Dugnaden varte fra 15.-28. mars og ble støttet av Fritt ord.