Majorstuen leseutfordring 2024

Vi har reisefeber!!! Men det er ikke bare enkelt å finne tida og pengene til å reise jorda rundt. Heldigvis kan man komme langt med litteraturen!

Hver måned i 2024 vil vi trekke frem et geografisk område, lage utstilling i biblioteket og samle sammen lesetips til dere. Noen måneder har vi også arrangementer knyttet opp mot utfordringen.

Vi rekker ikke over alle landene i verden, men vi skal i alle fall komme oss innom de fleste verdensdelene. Arktis og Antarktis sparer vi til en annen gang.

Reisedokumenter legges ut på denne nettsiden, og pass utstedes på biblioteket. Der fyller du ut hvilken bok du har lest, måned for måned. Ved årets slutt kan du levere inn passet ditt til oss, og være med i trekningen av premier. Du må ha lest bøker fra minst sju av stedene for å være med i trekningen.

Tar du utfordringen?


Februar: Grønland

Grønland er med sine nær 2 millioner kvadratkilometer verdens største øy, og et selvstyrt land. Etter flere hundre år under dansk styre har landet siden 1979 hatt eget hjemmestyre, og parlamentet er Grønlands Landsting. Det bor ca 56000 mennesker på Grønland i dag. Kalaallisut er det eneste offisielle språket, det er en del av den inuittiske språkfamilie. Inuitt betyr "menneskene". De aller fleste på Grønland bor i hovedstaden Nuuk.

Grønlandsk litteratur er i stor grad basert på muntlige tradisjoner med sagn og sanger som gjenspeiler og forteller om folks liv på den snø- og islagte øya. Tidsskrifter og aviser har hatt sentral betydning for det trykte ord, og i 2021 ble forfatter Niviaq Korneliussen første grønlender som ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris.

Ord vi kjenner eksportert fra Grønland er bl.a. kajakk, anorakk og igloo.

Januar: Kaukasus

Kaukasia er et landskap som ligger i landene Russland, Georgia, Armenia og Aserbajdsjan. Disse landene ble uavhengige etter Sovjetunionens fall på begynnelsen av 1990-tallet. Kaukasia har fra gammelt av vært et tilfluktssted og en gjennomfartsvei for mange folkeslag. Det er er et av de kulturelt, språklig og biologisk mest varierte områdene i verden. Det 186 100 kvadratkilometer store Transkaukasia er oppdelt i Georgia, Armenia og Aserbajdsjan. Store Kaukasus er betegnelsen på den 1200 kilometer lange fjellkjeden som skiller mellom Nord- og Sør-Kaukasia, med Elbrus 5642 meter over havet som høyeste topp.

Kaukasus har hatt stor tiltrekningskraft på reisende og intellektuelle. Både Knut Hamsun og Fridtjof Nansen har latt seg beruse av denne majestetiske og magiske fjellkjeden på sine reiser. Skildringene kan leses i Hamsuns bok I eventyrland og Nansens bok Gjennom Armenia.

Det er ikke mange armenske, georgiske og armenske forfattere som er oversatt til norsk, men mange har lest Det åttende livet av Nino Haratischwili. Jelena Botsjorisjvili er en annen georgisk forfatter som skriver både underfundig og fantasifullt om mennesker på flukt, om krigens meningsløshet, døden og ikke minst om kjærligheten - som selv i de mest absurde livssituasjoner ser ut til finne måter å spire på.

Aserbajdsjanske Günel Movlud er en norsk fribyforfatter bosatt i Levanger. Hun måtte flykte fra sitt hjemland i 2013 på grunn av sine kritiske ytringer mot blant annet de patriarkalske strukturene i samfunnet. Hennes første norske roman Marina er kjøpt inn av Norsk Kulturfond og romanen fører oss inn i et realistisk skrekkscenario anno 2020 i den kaukasiske regionen, der menneskeverd og humanitet fortsatt blir trampet på, fattigdom, kriminalitet og korrupsjon florerer, og oligarker og politiske potentater styrer samfunnet etter eget forgodtbefinnende.

Få også med deg: