Formidling og fortelling

22. juli-markering: lydkunstverk av Alexander Rishaug

Hvordan låter stillheten etter en bombe? Opplev det unike verket fra Høyblokka.

Foto: Arne B. Langleite
Hvordan låter stillheten etter en bombe? Opplev det unike verket fra Høyblokka.
Lørdag 22. juli 2023
15:25 - 16:30
Deichman Bjørvika
Kino (Underetasje)
Gratis - ingen påmelding

<<VISNINGEN STARTER NØYAKTIG KL. 15:25 I KINOSALEN I UNDERETASJEN>>

Varighet: 1t 03 min.

Alexander Rishaugs Y (59° 54’ 54.76” N 10° 44’ 46.03” Ø) vises i forbindelse med utstillingen 'Tidsbilder' i Deichman Bjørvikas 4. etasje i samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling.

Kunstverket tar utgangspunkt i lydopptak fra ulike rom i Høyblokka i det norske regjeringskvartalet. Resultatet kan beskrives som et sonisk portrett av den forlatte bygningens nåværende tilstand av hjemsøkt tomhet, og avslører hvordan dette fraværet som fremkalles av tomheten kan kobles til hendelsene 22. juli, 2011.

I sitt verk undersøker Alexander Rishaug nettopp dette, med sine lydopptak. Da Norge 22. juli 2011 ble utsatt for en grusom terrorhandling, startet det med en bombe i regjeringskvartalet. Naturlig nok er det den påfølgende massakren på Utøya som har krevd mest oppmerksomhet fra oss alle i ettertid. Det var der flest døde og det var der ofrene var yngst, og drapene mest bestialske. Men de materielle ødeleggelsene var størst i hovedstaden. I løpet av en dag ble bygningene lagt øde, og husene ble tømt.

Det som fyller Høyblokka etterpå er en stillhet større enn rommenes volum, en stillhet som rommer både et før og et etter. Vi kan bare fantasere oss fram til mengden av forskjellige lyder som har fylt de brutalistiske kontorbyggene i årene fram til bomben smalt: summende stemmer, knitrende dresser, klakkende sko, knepp fra dokumentmapper, arbeidende fingre over skrivemaskiner og tastaturer. Tiår med lyder akkumulert og preget inn i veggene.

Rishaugs lydopptak, utgitt som åtte lydspor på LP, gir oss mulighet til å dvele ved stillheten, en påminner både om den tidligere aktiviteten i bygget og om hvordan det endte. Innspillingene er gitt ut på en dobbel LP, distribuert av Motto Books.

Opptakene ble gjennomført i samarbeid med Hagelund/Christensen, og med støtte fra KORO/URO og er en del av Oslo kommunes kunstsamling.

Arrangeres av Oslo kommunes kunstsamling og Deichman

    Biografi

    Alexander Rishaug (f. 1974, Oslo, Norge) er en lydkunstner og komponist som jobber i feltet mellom kunst og eksperimentell musikk. Rishaug lager stedsspesifikke lydprosjekter som undersøker tid, minne, plass / sted og akustikk gjennom bruk av utvidede opptaksteknikker og avansert høyttalerteknologi, analoge synthesizere, datamaskiner og generative lydmanipulasjoner. Som aktiv soloartist og hyppig samarbeidspartner har dette ført til en rekke forestillinger og prosjekter innen lydkunst, samtidsmusikk, visuell kunst, film, dans og teater.