Samtale og debatt

Jazznytt18: Torgrim Eggen om Axel Jensen

Et dypdykk ned i de syndige rytmene i Axel Jensens forfatterskap.

Foto: Torgrim Eggen/Grethe Nygaard
Et dypdykk ned i de syndige rytmene i Axel Jensens forfatterskap.
Onsdag 15. sep. 2021
18:00 - 19:00
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
Gratis - påmelding

Første utgave av Jazznytt18 denne sesongen tar utgangspunkt i forfatter Axel Jensens befatning med jazz. Med romanen ‘Line’ (1959), og filmatiseringen av den i 1961, sjokkerte han landets møll med syndige rytmer og vågal sosiolekt om det ville livet blant musikere og jazzfans på "Bop Island" i Oslo. Men allerede som ung skolegutt interesserte Jensen seg for jazz og skrev foredrag om denne ladede musikkformen.

Torgrim Eggen mottok Brageprisen, kritikerros og fikk en stor leserskare med sin etterlengtede biografi 'Axel : fra smokken til ovnen : storyen om Axel Jensen'. Etter en innledning møter vi ham i samtale med Hilde Brunsvik og kulturjournalist Audun Vinger.

Forfatter og musiker Hilde Brunsvik vil dele av alt hun kan om jazzmiljøet i Oslo på 50-tallet. Hun har blant annet skrevet biografien 'Einar Pastorn Iversen. Et jazzliv', om en av norsk jazz' viktigste personligheter. Pianisten deltok også som seg selv i filmatiseringen av 'Line'.

Deichman Bjørvika samarbeider med tidsskriftet Jazznytt og programleder Audun Vinger. Vi vil møte musikere, forfattere og andre mennesker i samtale om jazz og hvordan den gjenspeiler seg i kulturen og samfunnet. Foredrag, debatter, filmklipp og og musikalske innslag vil forekomme.

Arrangeres av Jazznytt og Deichman

  Praktisk info

  Billetter

  Det er helt gratis å være med, men på grunn av begrenset kapasitet må du ha billett på forhånd. Billettene slippes to uker før samtalen, kl 08.00.

  Smittevern

  I tråd med Oslo kommunes smittevernregler er antall plasser på alle våre arrangement begrenset, for at det skal være trygt for alle og god plass. Alle som deltar må ha billett så vi har kontroll på hvem som deltar ved eventuell smittesporing.

  - Hold deg hjemme ved luftveissymptomer eller om du sitter i karantene.

  - Husk å holde minst 1 meters avstand til andre lånere og til våre medarbeidere.

  - Praktiser god hånd- og hostehygiene.

  Helsa og sikkerheten til våre lånere og medarbeidere har høyeste prioritet, og vi har derfor innført flere tiltak i samråd med smittevernoverlegen i Oslo.

  Lån bøker av og om Axel Jensen ()

   Om Jazznytt

   Jazznytt er et av landets lengstlevende musikkblader med en historie tilbake til starten av 60-tallet med Olav Angell som første redaktør, og har de siste årene blitt gjenoppfunnet som et kvartalstidsskrift med forfatter Rob Young som redaktør, og en rekke unge og eldre skribenter med på laget.

   Men Jazznytt ønsker også å gå ut av sitt gode skinn, og har med programleder Audun Vinger opprettet salongklubben Jazznytt18, der bladets ideer kan oppleves live, med intervjuer, kortforedrag, debatter og musikalske opptredener. Jazznytt18 startet opprinnelig på Deichmanske hovedbibliotek på Hammersborg, og vender nå tilbake til Deichman Bjørvika etter nomadevirksomhet på festivaler og klubber.