Samtale og debatt

Science fiction for nybegynnere

En forsker, en dokumentarfilmskaper, en scifi-forfatter og en litteraturformidler gir oss nye veier til å forstå oss selv og verden vi lever i, gjennom oppdiktede framtidsfortellinger.

Scott Eckersley, Unsplash
En forsker, en dokumentarfilmskaper, en scifi-forfatter og en litteraturformidler gir oss nye veier til å forstå oss selv og verden vi lever i, gjennom oppdiktede framtidsfortellinger.
Tirsdag 27. okt. 2020
18:00 - 19:00
Deichman Bjørvika
Deichmansalen (Underetasje)
På nett
Gratis - påmelding

Synes du det noen ganger kjennes ut som om virkeligheten er innhentet av dystre, oppdiktede framtidsscenarioer? Det skrives stadig flere science fiction-bøker, også her hjemme, og på skjermene våre kommer det stadig nye filmatiseringer av gamle klassikere. Men hvorfor bør vi bruke tid på dem, når virkeligheten er mer enn spennende nok som den er? Hva er det ved disse historiene? Kan de si oss like mye om oss selv som en samtidsroman om en opprivende midtlivskrise?

Litteraturforsker og forfatter Janne Stigen Drangsholt leder oss gjennom kvelden viet science fiction-litteratur, i samtale med forfatter Bjørn Vatne og dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei. Vatne har skrevet fram et ugjenkjennelig framtids-norge i sine to siste bøker. Schei har laget flere dokumentarfilmer om teknologi og kunstig intelligens. Vi får også besøk av Bodhisattva Chattopadhyay, forsker ved UiO, som forteller om hvorfor framtidsfortellinger er viktige for å løse nåtidens problemer, som klimakrisa og borgerrettigheter.

Til sammen skal de denne kvelden fortelle om sitt forhold til science fiction, og hvilke linjer de ser mellom de oppdiktede framtidsfablene og vår egen samtid. Hvilke utfordringer gir det å forestille seg en verden 50 eller 100 år fram i tid? Og hvilke muligheter gir sjangeren til forfattere som vil si noe om hvor vårt samfunn er på vei?


    Praktisk info

    Billetter og strømming

    Det er helt gratis å være med, men på grunn av begrenset kapasitet må du ha billett på forhånd. Billettene slippes to uker før samtalen, kl 08.00 om morgenen.

    Får du ikke brukt billettene dine ber vi deg om å gi oss beskjed på formidling@deichman.no.

    Er samtalen fullbooket, eller har du ikke anledning til å delta? Da kan du se samtalen direkte på vår facebook-side, Deichman Bjørvika.

    Smittevern

    I tråd med Oslo kommunes smittevernregler er antall plasser på alle våre arrangement begrenset, for at det skal være trygt for alle og god plass. Alle som deltar må ha billett så vi har kontroll på hvem som deltar ved eventuell smittesporing.

    • Hold deg hjemme ved luftveissymptomer eller om du sitter i karantene.
    • Husk å holde minst 1 meters avstand til andre lånere og til våre medarbeidere.
    • Praktiser god hånd- og hostehygiene.

    Helsa og sikkerheten til våre lånere og medarbeidere har høyeste prioritet, og vi har derfor innført flere tiltak i samråd med smittevernoverlegen i Oslo.

    Om bidragsyterne

    Bodhisattva Chattopadhyay

    Bodhisattva Chattopadhyay er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og forsker på science fiction. Han har bakgrunn fra India og leder i dag to ulike forskningsprosjekt som ser på science fictions mulige virkning. Hvordan kan framtidsfortellinger bidra til vår forståelse av globale problemer, er spørsmålet “CoFutures: Pathways to Possible Presents” forsøker å besvare. “Science Fictionality” ser spesifikt på framtidsfortellinger knytta til klima, og hvordan de historiene kan hjelpe oss til å forestille oss, leve og handle på flere mulige måter.

    Janne Stigen Drangsholt

    Janne Stigen Drangsholt er litteraturforsker, forfatter og sci-fi-entusiast. Hun jobber ved Universitetet i Stavanger og bor i Sandnes. 'Humlefangeren' er hennes debutbok fra 2011, og deretter har hun hatt suksess med de tre romanene om Ingrid Winter. I høst er hun aktuell med 'Fra Shakespeare til Knausgård. 66 klassikere du naturligvis har lest'. Drangsholt har også laget flere podcaster for NRK, blant annet Kjente bøker på fire minutter.

    Tonje Hessen Schei

    Regissør Tonje Hessen Schei er også en iherdig leser av science fiction. I sine dokumentarer har hun fordypet seg i teknologiens påvirkning på oss mennesker, og grensene vi stadig utfordrer med å drive utviklingen mot nye uutforsket mark. 'Drone' (2014) tar for seg USAs moderne, hemmelige dronekrig, mens 'Play again' (2010) ser på konsekvensene av å leve så fjernt fra naturen og den fysiske verden flere og flere gjør i dag. Tidligere i år lanserte regissøren 'iHUMAN', om kunstig intelligens og dens påvirkning på menneskeheten.

    Bjørn Vatne

    Bjørn Vatne er forfatter og etter debuten 'Slik skal vi velge våre ofre' har han skrevet to science fiction-romaner. 'Nullingen av Paul Abel' fikk en varm mottakelse og ble lest av langt flere enn ihuga scifi-lesere. Boka tar oss med til nordvestlandet på midten av det 21. århundre. Norge er ikke til å kjenne igjen med sin banebrytende teknologi, men fremdeles er det noen som lengter tilbake og mener at det var bedre før. Samme år mottok Vatne Stig Sæterbakkens Minnepris 2018. I år er han ute med 'Død og oppstandelse', en roman som opphever avhengigheten mellom kropp og sinn. Flere kjenner også Vatne for sitt litterære engasjement i hjembyen, hvor han blant annet har etablert Ålesund litterære salong.