Verksted og kreativitet

3D-printer

Print de utroligste ting i 3D.

Med en 3D-printer kan du lage alt fra en statue av deg selv til egenprodusert lego. 3D-printing er en prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell.

Dette er forholdsvis ny teknologi, og skriverne våre jobber ikke så raskt. Tålmodighet er nøkkelordet, og en god dose prøving og feiling.

Flere av våre biblioteker har 3D-printer til bruk i biblioteket. Spør oss som jobber der eller sjekk Hva skjer-kalenderen vår for kurs.


Hvordan kommer jeg i gang med 3D-printing?

Lag din egen 3D-modell

Hvis du vil lage en modell selv kan du for eksempel bruke gratisprogrammet Tinkercad som du finner på tinkercad.com. Programmet kjører gjennom nettleseren og er enkelt å bruke. Du må opprette en konto for å ta det i bruk.

Eksporter/last ned modellen din i filformatet .stl

Eller last ned en ferdig modell fra Internett

Thingiverse.com. er en av mange nettsider hvor du kan laste ned ferdige modeller. Her kan du bokstavelig talt finne alt mulig rart og nyttig.

Når du har funnet modellen du vil ha, laster du den ned under "Thing Files." De fleste modellene kommer i formatet .stl.

Gjør modellen din klar til print

Du er nesten klar! Nå som du har en .stl fil må du gjøre den klar til print i et program som vi kaller en "slicer." Programmet oversetter modellen din til instruksjoner som 3D-printeren kan følge.

Cura er et program som kan lastes ned og installeres gratis fra Ultimaker.com og egner seg godt til bruk med Deichmans Ultimaker printere.

Programmet har en milliard innstillinger du kan kose deg med, men vi gidder ikke bruke tid på det akkurat nå. Du vil jo printe!

  • Åpne modellen din i Cura, velg standard innstillinger, huk av for "support" og trykk på slice.
  • Cura lager så en fil i formatet .gcode som 3D-printeren kan lese. Programmet gir også et estimat på hvor lang tid det vil ta å printe modellen. Det er lett å bli overrasket her!
  • Overfør filen til 3D-printeren via PC, trådløst, SD kort eller USB, avhengig av hvilken maskin du skal printe på. Du er klar!

Folkeverkstedet

Folkeverkstedet er et gratis verksted for deg som liker å fikse, bygge, reparere og skape i Deichman Bjørvika. Folkeverkstedet ligger i 3. etasje.

Disse bibliotekene har "3D-printer "