Verksted og kreativitet

3D-skriver

Skriv ut de utroligste ting i 3D.

OBS: kun en maskin pr. person.

Med en 3D-skriver kan du lage alt fra en statue av deg selv til egenprodusert lego. 3D-utskrift er en prosess som lagvis bygger opp en prototype eller modell.

Flere av våre biblioteker har 3D-skriver til bruk i biblioteket (se oversikt nederst på siden). Utstyret er selvbetjent, men vi hjelper deg om vi har tid. Bruken av 3D-skriverne er gratis. Tjenesten kan variere noe fra bibliotek til bibliotek. Sjekk også Hva skjer-kalenderen vår for kurs.


Hvordan kommer jeg i gang med 3D-skriving?

Lag din egen 3D-modell

Hvis du vil lage en modell selv kan du for eksempel bruke gratisprogrammet Tinkercad som du finner på tinkercad.com. Programmet kjører gjennom nettleseren og er enkelt å bruke. Du må opprette en konto for å ta det i bruk.

Eksporter/last ned modellen din i filformatet .stl

Eller last ned en ferdig modell fra Internett

Thingiverse.com. er en av mange nettsider hvor du kan laste ned ferdige modeller. Her kan du bokstavelig talt finne alt mulig rart og nyttig.

Når du har funnet modellen du vil ha, laster du den ned under "Thing Files." De fleste modellene kommer i formatet .stl.

Gjør modellen din klar til utskrift

Du er nesten klar! Nå som du har en .stl fil må du gjøre den klar til utskrift i et program som vi kaller en "slicer." Programmet oversetter modellen din til instruksjoner som 3D-skriveren kan følge.

Cura er et program som kan lastes ned og installeres gratis fra Ultimaker.com og egner seg godt til bruk med Deichmans Ultimaker-skrivere.

Programmet har en milliard innstillinger du kan kose deg med, men vi gidder ikke bruke tid på det akkurat nå. Du vil jo skrive ut!

  • Åpne modellen din i Cura, velg standard innstillinger, huk av for "support" og trykk på slice.
  • Cura lager så en fil i formatet .gcode som 3D-skriveren kan lese. Programmet gir også et estimat på hvor lang tid det vil ta å skrive ut modellen. Det er lett å bli overrasket her!
  • Overfør filen til 3D-skriveren via PC, trådløst, SD kort eller USB, avhengig av hvilken maskin du skal skrive ut på. Du er klar!

Disse bibliotekene har "3D-skriver"